Bekérette a külügy a német ügyvivőt Petry Zsolt ügyében

2021. április 8. – 12:55

frissítve

Bekérette a külügy a német ügyvivőt Petry Zsolt ügyében
Petry Zsolt itt még munka közben a berlini Herthánál – Fotó: Jan-Philipp Burmann/Getty

Másolás

Vágólapra másolva

Németország budapesti nagykövetségének ügyvivőjét hivatalába kérette csütörtök reggel Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára – közölte a tárca az MTI-vel. A megbeszélés témája Petry Zsolt magyar állampolgár németországi munkaadója általi elbocsátása volt.

A közlemény szerint az államtitkár kifejezte a kormány megütközését, hogy Németországban egzisztenciális retorzió érhet bárkit is nézetei törvényes keretek között történő közlése miatt.

„Németországnak, ahogyan Magyarországnak, közvetlen történelmi tapasztalatai vannak a legteljesebb véleményterrorról, így a szólásszabadság alapjoga feletti őrködés közös erkölcsi kötelességünk. Bármely világnézeti alapon is történjék, a szabad véleménynyilvánítás korlátozása a magyarok számára elfogadhatatlan, mert egy olyan rendszert idéz, amely elleni küzdelmükben honfitársaink ezrei adták életüket”

– olvasható a közleményben.

Magyarország számára Németország kiemelt fontosságú partner marad, amellyel az őszinteség szellemében vitatjuk meg közös jövőnk fontos kérdéseit.

Petrytől azért vált meg azonnali hatállyal a Hertha BSC labdarúgócsapata, mert egy interjúban a bevándorlást erkölcsi leépülésnek nevezte. Petry elbocsátásakor elnézést kért a szavaiért, és azt is mondta, nem idegengyűlölő. A Hertha kedden közleményben jelentette be, hogy a klub vezetése nem tudott az interjúról. Hozzátették, elégedettek a kapusedző munkájával, nyilatkozata azonban nem illeszkedik a Hertha toleranciával és esélyegyenlőséggel, sokszínűséggel kapcsolatos szellemiségéhez. A Hertha már 2017. októberben, első Bundesliga-csapatként NFL-mintára letérdelve demonstrált a tolerancia és az elfogadás mellett.

Az ügy hátteréről ezt a 13+1 pontos elemzést írtuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!