Bekérette a külügy a német ügyvivőt Petry Zsolt ügyében

2021. április 08. – 12:55

frissítve

Bekérette a külügy a német ügyvivőt Petry Zsolt ügyében
Petry Zsolt itt még munka közben a berlini Herthánál – Fotó: Jan-Philipp Burmann/Getty

Másolás

Vágólapra másolva

Németország budapesti nagykövetségének ügyvivőjét hivatalába kérette csütörtök reggel Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára – közölte a tárca az MTI-vel. A megbeszélés témája Petry Zsolt magyar állampolgár németországi munkaadója általi elbocsátása volt.

A közlemény szerint az államtitkár kifejezte a kormány megütközését, hogy Németországban egzisztenciális retorzió érhet bárkit is nézetei törvényes keretek között történő közlése miatt.

„Németországnak, ahogyan Magyarországnak, közvetlen történelmi tapasztalatai vannak a legteljesebb véleményterrorról, így a szólásszabadság alapjoga feletti őrködés közös erkölcsi kötelességünk. Bármely világnézeti alapon is történjék, a szabad véleménynyilvánítás korlátozása a magyarok számára elfogadhatatlan, mert egy olyan rendszert idéz, amely elleni küzdelmükben honfitársaink ezrei adták életüket”

– olvasható a közleményben.

Magyarország számára Németország kiemelt fontosságú partner marad, amellyel az őszinteség szellemében vitatjuk meg közös jövőnk fontos kérdéseit.

Petrytől azért vált meg azonnali hatállyal a Hertha BSC labdarúgócsapata, mert egy interjúban a bevándorlást erkölcsi leépülésnek nevezte. Petry elbocsátásakor elnézést kért a szavaiért, és azt is mondta, nem idegengyűlölő. A Hertha kedden közleményben jelentette be, hogy a klub vezetése nem tudott az interjúról. Hozzátették, elégedettek a kapusedző munkájával, nyilatkozata azonban nem illeszkedik a Hertha toleranciával és esélyegyenlőséggel, sokszínűséggel kapcsolatos szellemiségéhez. A Hertha már 2017. októberben, első Bundesliga-csapatként NFL-mintára letérdelve demonstrált a tolerancia és az elfogadás mellett.

Az ügy hátteréről ezt a 13+1 pontos elemzést írtuk.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom