7325 új fertőzöttet, 285 halálos áldozatot regisztráltak

2021. április 9. – 08:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 7325 (az előző naphoz képest: +2511)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 285 (az előző naphoz képest: +13)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 11 363 (az előző naphoz képest: –300)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 1364 (az előző naphoz képest: +27)
  • Napi mintavételek száma: 35 703 (az előző naphoz képest +5680)
  • Az első dózissal oltottak száma: 2 689 102 (a csütörtöki közlés óta +81 018 )
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 1 126 139 (+48 192 a csütörtöki közlés óta)

A koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap közlése szerint mostanra összesen 705 815 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon, az elhunytaké pedig 22 966 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 420 275, az aktív fertőzötteké pedig már 262 574 főre emelkedett.

Előző nap 272 újabb halálos áldozatot és 4814 új fertőzöttet regisztráltak. Csütörtöktől vasárnapig folytatódik a bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozók soron kívüli oltása a kórházi oltópontokon. A háziorvosok is folytathatják a regisztráltak beküldését a kórházi oltópontokra, ahol most Pfizer- és Szputnyik V vakcinákkal tudják folytatni az oltást.

Szerdán megkezdődött a fokozatos nyitás, amit a kormány ahhoz kötött, hogy meglegyen a 2,5 millió oltott az országban. Ennek megfelelően a kijárási tilalom este nyolc helyett már csak este tízkor kezdődik, és mindenféle üzlet kinyithat hajnali öttől fél tízig, de biztosítani kell, hogy tíz négyzetméterenként csak egy vásárló legyen bent – arról, hogy a gyakorlatban mindez hogy nézhet majd ki, ebben a cikkben írtunk részletesen.

A szolgáltatásoknál a március 8-i szigorítások előtti szabályokra térnek vissza, vagyis kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók, ugyanakkor a vendéglátó egységek továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, és a szállodák sem fogadhatnak vendégeket.

A csütörtöki kormányinfón sem újabb korlátozásokat, sem újabb enyhítéseket nem jelentett be a kormány, ugyanakkor azt elmondták, hogy az oltási programmal összefüggésben, várhatóan a jövő héten tudnak újabb döntéseket hozni, ha beoltottak száma eléri a 3 milliót. Emiatt is a vakcinaregisztrációra és az oltakozásra kért mindenkit a miniszter.

Orbán Viktor pénteki tájékoztatása alapján már 4 millió fölé emelkedett az oltásra regisztráltak száma csütörtökön. Gulyás Gergely csütörtökön azt mondta: még ebben a hónapban nem is 3, hanem akár 4 millió embert, tehát minden regisztráltat be tud oltani Magyarország.

Továbbra is kitartanak a tantermi oktatás április 19-i megkezdése mellett, és Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az érdemi védettségi különbség az első oltás után áll be. Arra a kutatási eredményre hivatkozott, ami szerint a Pfizer–BioNTech-vakcina, amivel az oltásra jelentkezett pedagógusokat oltották, már az első oltás beadása érdemi védettséget, akár 80%-os hatékonyságot nyújthat. Ugyanakkor Orbán Viktor azt mondta pénteken: csak írásbeli érettségi lesz, a középiskolák májusban nyitnak ki.

Ugyanitt beszéltek arról is, hogy a csütörtöki adatok alapján 1827 embert kezeltek az intenzív osztályokon, de az ő számuk nem azonos a lélegeztetőgépen lévőkkel.

Közben Németország újabb lezárásokra készül a fertőzés terjedése miatt, emellett tárgyalásokba kezdenek a Szputnyik V vakcina beszerzéséről Oroszországgal, az Európai Uniótól függetlenül.

Most az AstraZeneca után az orosz vakcináról érkeznek a hírek egymás után, mivel a Szlovák Gyógyszerészeti Intézet állítja: a hozzájuk bevizsgálásra eljuttatott Szputnyik V vakcinaminták különböznek azoktól a mintáktól, amelyek még a Lancet című orvosi laphoz jutottak el. A szlovákok azt mondták, Magyarországtól próbálták elkérni az orosz vakcina adatait, de nem kapták meg, az OGYÉI állítólag a gyártóval kötött szerződése alapján nem adhatta ki a kért adatokat. Az oroszok erre válaszul közölték, hogy szerződésszegés miatt Szlovákiának vissza kell szolgáltatnia a számára leszállított Szputnyik V vakcinát.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!