272 új halálos áldozatot, 4814 új fertőzöttet regisztráltak

2021. április 8. – 09:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 4814 (az előző naphoz képest: +2881)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 272 (az előző naphoz képest: –39)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 11 663 (az előző naphoz képest: –539)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 1337 (az előző naphoz képest: –70)
  • Napi mintavételek száma: 30 023 (+17 822 az előző naphoz képest )
  • Az első dózissal oltottak száma: 2 608 084 (+71 333 a szerdai közlés óta)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 1 077 947 (+72 011 a szerdai közlés óta)

A koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap szerint az elhunytak száma mostanra 22 681 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 419 765, az aktív fertőzöttek száma pedig már 256 044 főre emelkedett.

Csütörtöktől vasárnapig folytatódik a bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozók soron kívüli oltása a kórházi oltópontokon. A háziorvosok is folytathatják a regisztráltak beküldését a kórházi oltópontokra, ahol most Pfizer- és Szputnyik V vakcinákkal tudják folytatni az oltást. A kormány szerdai ülésének döntéseiről a csütörtöki kormányinfón adnak tájékoztatást.

Előző nap rekordsok, 311 halálos áldozatot jelentettek, amit Müller Cecília országos tisztifőorvos az ünnep miatti adattorlódással magyarázott az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

Müller beszélt a közbeszédben sokat forgó AstraZenecáról is. Azt mondta, megvárják az Európai Gyógyszerügynökség hivatalos véleményét, és a magyar hatóságok annak tükrében formálnak majd állást a brit–svéd vakcina alkalmazásáról. Az Európai Gyógyszerügynökség szerdán délután azt közölte, hogy a vizsgálatok alapján kijelenthető: nagyon ritka mellékhatásként előfordulhat vérrögképződés és alacsony vérlemezkeszám az AstraZeneca oltásánál, így ezt fel kell tüntetni a mellékhatások között, ugyanakkor a vakcinának továbbra is több az előnye, mint a hátránya. A vérrögképződédes esetek miatt ideglenesen leállították a vakcina tesztelését a 18 év alattiaknál, mert szeretnék megvárni, hogy több információjuk legyen ezekről az esetekről.

Magyarországon szerdán fokozatos nyitás kezdődött, miután a hét elején a beoltottak száma elérte a 2,5 milliót. Ez azt jelenti, hogy szerdától a kijárási tilalom kezdete este tíz órára módosult, és hajnal ötig tart. Az üzletek hajnali öttől fél tízig tarthatnak nyitva, és valamennyi bolt ki is nyithat, de az üzletekben és boltokban biztosítani kell, hogy tíz négyzetméterenként csak egy vásárló legyen – arról, hogy a gyakorlatban mindez hogy nézhet majd ki, ebben a cikkben írtunk részletesen. A szolgáltatásoknál a március 8-i szigorítások előtti szabályokra térnek vissza, vagyis kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók, ugyanakkor a vendéglátó egységek továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, és a szállodák sem fogadhatnak vendégeket.

A védelmi intézkedéseket ezzel párhuzamosan április 19-ig meghosszabbították, így egyebek mellett változatlanok maradnak a maszkviselésre vonatkozó szabályok, a települések belterületén, az utcán és a közterületen továbbra is mindenki köteles maszkot hordani, illetve közterületen és nyilvános helyen a 1,5 méteres távolságot tartani. A Magyar Orvosi Kamara korainak tartja a nyitást:

„A Magyar Orvosi Kamara elnökségének határozott álláspontja, hogy a korlátozások feloldásának jelenleg egészségügyi, járványügyi alapon nyugvó szakmai indoka nincs.”

Arról, hogy kockázatos-e megkezdeni a nyitást az első oltás után, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A kormány úgy tervezi, hogy április 19-én kezdődhet meg az iskolák nyitása, emiatt az ADOM Diákmozgalom (az egykori Független Diákparlament) felhívást tett közzé, amelyben a jelenléti oktatás ellen a diákok, szülők, tanárok összefogását kérte.

Ausztria három régiójában eközben nemhogy enyhítenének, hanem meghosszabbították további egy héttel a korlátozásokat, ám az osztrák orvosi kamara szerint még ez sem elég, ugyanis drámainak tartják a helyzetet a kórházakban és az intenzív osztályokon. Thomas Szekeres szerint két-három hétre karantén alá kellene helyezni az országot, és „minél több vakcinát kell beszerezni, ahonnan csak lehetséges”.

„Zárjuk le egész Ausztriát, vegyünk oltóanyagot, és oltsunk, oltsunk, oltsunk”

– fogalmazott.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!