Az orvosi kamara szerint korai a korlátozások feloldása

2021. április 7. – 15:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A Magyar Orvosi Kamara elnökségének határozott álláspontja, hogy a korlátozások feloldásának jelenleg egészségügyi, járványügyi alapon nyugvó szakmai indoka nincs”

olvasható a MOK közleményében.

Korainak tartják a nyitást, és szerintük nem az oltottságot kéne alapul venni, hanem a járványadatok javulását. A rendelkezésre álló adatok alapján kedden ismét megdőlt a fertőzésben elhunytak száma, a lélegeztetőgépen lévők száma nem csökken, és egyre több a kórházba kerülő beteg. A kamara szerint még jó esetben is csak a harmadik hullám platóján vagyunk.

Arról, hogy milyen védelmet nyújt egy adag vakcina, ebben a cikkben írtuk bővebben.

Kihangsúlyozzák, hogy a valós védettség a legtöbb vakcina esetében csak a 2. adag után több nappal alakul ki, viszont az eddig beoltottak nagy része csupán az első adagot kapta meg.

„Minden ennél korábbi időpontban csak részleges védettség áll fenn, ami lehetővé teszi a fertőzés terjedését és hamis biztonságérzetet nyújt”

– írják.

Budapesti fodrászat a nyitás napján – Fotó: Bődey János / Telex
Budapesti fodrászat a nyitás napján – Fotó: Bődey János / Telex

Bár a boltok hosszabb nyitvatartását és a vásárlószám korlátozását jó iránynak tartják, a szolgáltatások és az iskolák nyitása szerintük még korai. Épp ezért arra kérik az embereket, hogy a lazítások ellenére ne változtassanak az eddigi szokásaikon, még ha most lehetőségük is nyílt rá.

„Továbbra is a lehető legszükségesebb esetben menjenek csak boltba, publikus helyekre, tartsák a távolságot, hordják a maszkot és ne látogassák ismerőseiket, rokonaikat. Fokozottan tartsa be mindenki a járványügyi előírásokat, mert a súlyos áldozatokat követelő harmadik hullámon még egyáltalán nem vagyunk túl!”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!