Az orvosi kamara szerint korai a korlátozások feloldása

2021. április 07. – 15:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A Magyar Orvosi Kamara elnökségének határozott álláspontja, hogy a korlátozások feloldásának jelenleg egészségügyi, járványügyi alapon nyugvó szakmai indoka nincs”

olvasható a MOK közleményében.

Korainak tartják a nyitást, és szerintük nem az oltottságot kéne alapul venni, hanem a járványadatok javulását. A rendelkezésre álló adatok alapján kedden ismét megdőlt a fertőzésben elhunytak száma, a lélegeztetőgépen lévők száma nem csökken, és egyre több a kórházba kerülő beteg. A kamara szerint még jó esetben is csak a harmadik hullám platóján vagyunk.

Arról, hogy milyen védelmet nyújt egy adag vakcina, ebben a cikkben írtuk bővebben.

Kihangsúlyozzák, hogy a valós védettség a legtöbb vakcina esetében csak a 2. adag után több nappal alakul ki, viszont az eddig beoltottak nagy része csupán az első adagot kapta meg.

„Minden ennél korábbi időpontban csak részleges védettség áll fenn, ami lehetővé teszi a fertőzés terjedését és hamis biztonságérzetet nyújt”

– írják.

Budapesti fodrászat a nyitás napján – Fotó: Bődey János / Telex
Budapesti fodrászat a nyitás napján – Fotó: Bődey János / Telex

Bár a boltok hosszabb nyitvatartását és a vásárlószám korlátozását jó iránynak tartják, a szolgáltatások és az iskolák nyitása szerintük még korai. Épp ezért arra kérik az embereket, hogy a lazítások ellenére ne változtassanak az eddigi szokásaikon, még ha most lehetőségük is nyílt rá.

„Továbbra is a lehető legszükségesebb esetben menjenek csak boltba, publikus helyekre, tartsák a távolságot, hordják a maszkot és ne látogassák ismerőseiket, rokonaikat. Fokozottan tartsa be mindenki a járványügyi előírásokat, mert a súlyos áldozatokat követelő harmadik hullámon még egyáltalán nem vagyunk túl!”

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom