Müller: Hamarosan dönthetnek az AstraZenecáról

2021. április 07. – 12:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Az elhunytak száma sokak számára a mai napon bizonyára megdöbbenést keltett”, de „egyfajta adattorlódás következtében” alakult ki ez a magas szám

– mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Ahogy magyarázta, az történt, hogy a húsvéti ünnepek alatt nem mindig tudtak pontos adatokat jelenteni az egészségügyből, tehát a mai szám még az ünnepekről feltorlódott adatokat is tartalmazza. A tisztifőorvos hozzátette: természetesen nem puszta adatról van szó, hanem elhunyt emberekről, és részvétet nyilvánított.

Szerdán 311 ember haláláról számolt be a koronavírusról tájékoztató honlap. Sosem volt még ilyen magas a napi új halálos áldozatok száma. Eközben, mivel kedden elérte a 2,5 milliót a beoltottak száma Magyarországon, szerdán kinyithattak az eddig bezárni kényszerült boltok is, és újraindulhattak a szolgáltatások is. Összefoglaló cikkünket a témában itt olvashatja.

Holnapra eldőlhet, mi lesz az AstraZenecával

Müller Cecília az AstraZeneca-vakcináról beszélve felidézte, hogy kételyek merültek fel vele kapcsolatban, sok országban életkorhoz kötik, több helyen átmenetileg felfüggesztették az alkalmazását, és „hallottunk egy európai gyógyszerügynökségtől megszólaló tisztségviselőt, aki azt állította, hogy a vakcina és a vérrögképződés között összefüggést talált, ugyanakkor jelenleg még hivatalos, európai gyógyszerügynökségi vélemény nem fogalmazódott meg”.

Müller szerint azzal számolnak, hogy legkésőbb holnap reggel lesz hivatalos vélemény vele kapcsolatban.

„Természetesen amennyiben ez nagy valószínűséggel még a mai napon, de legkésőbb holnap reggel megfogalmazódik, ezt a magyar hatóságok is figyelembe fogják venni, és ennek mentén fogunk állást foglalni abban, hogy a továbbiakban miként fogunk oltakozni az AstraZeneca-vakcinával, és hogyan járunk el” – mondta.

A szerdai tájékoztatót György István, az országos oltási munkacsoport vezetője nyitotta az oltásügyben kedden elért mérföldkövekről beszélve. Elmondta, hogy a szerda reggeli adatok szerint már 2 536 751 fő kapta meg az első oltást Magyarországon, amivel messze megelőzzük a 13 százalékos uniós átlagot, és hogy a kétszer beoltottak száma is átlépte már az 1 milliót (1 005 906).

„Minden egyes beoltottal közelebb kerülünk ahhoz, hogy visszatérhessen az életünk a normális kerékvágásba” – mondta György, és mindenkit, aki még nem regisztrált, arra biztatott, hogy tegye meg.

Nem ütközik az érettségivel a pedagógusok oltása

A pedagógusok oltása folytatódik: eddig összesen több mint 100 ezer pedagógust oltottak be, és kedden megint több mint 100 ezren kaptak behívót soron kívüli oltásra. György szerint úgy döntöttek, hogy a második oltást hétvégén igyekeznek megoldani majd az érettségik zavartalansága érdekében, az érintettek sms-ben fognak időpontot kapni, kérik, hogy ezt vegyék majd figyelembe.

A pedagógusok oltásának második üteme csütörtökön kezdődik és vasárnapig tart. Akiket első körben behívtak, de nem jelentek meg, azokat újra hívják. Az oltáshoz Pfizer-vakcinát használnak.

György arról is beszélt, hogy még mindig megköti a kezüket az elérhető vakcinák száma, ezért várnak még mindig sokan az oltásra. A múlt héten érkezett Szputnyikkal és ma érkezett Pfizerrrel tudnak most oltani.

A háziorvosok praxisonként átlagosan 50 főt küldhetnek oltásra az orosz vakcinával. Pfizerből 246 870 adag vakcina érkezik az oltópontokra. Ebből 114 ezret második körös oltásokra használnak, 100 ezret szánnak a pedagógusoknak, 30 ezer adagra pedig háziorvosok küldhetnek oltandó embereket. A háziorvosok ezenkívül még a már korábban érkezett AstraZeneca-, Moderna-, Sinopharm- vakcinákkal is oltanak még. 18 szakrendelőt vontak be eddig az oltási folyamatba.

A honvédség oltóbuszainál most pár nap szünet következik, mert a katonák második körös oltására mennek el a buszok, és ha ezzel végeztek, visszatérnek a kistelepülések oltására.

Müller: Befolyásunk van a saját egészségünkre

Müller Cecília a friss járványügyi adatokkal kapcsolatban arról beszélt: mivel senki nem tudhatja magáról biztosan, hogy milyen formában fog zajlani nála a betegség, ha ezt elkapja, ezért is fontos betartani a védelmi intézkedéseket.

Mivel ma van az egészség világnapja, Müller külön is köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vesz a koronavírus elleni küzdelemben. Felemlegette a mondást: „Csak egészség legyen, és utána minden más megoldódik”, és arra figyelmeztetett, hogy érdemes azon elgondolkodni, hogy erre befolyással lehetünk. „Legyünk is!” – kérte. A tisztifőorvos arra kért mindenkit, hogy tegyen a saját egészségéért.

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján egyetlen újságírói kérdést olvastak fel, a Pesti Srácokét arról, milyen otthoni praktikák segítenek átvészelni a betegséget. Müller Cecília tanácsai: beszéljünk mindenképpen a háziorvosunkkal, fizikai kímélet, pihenés, ágymeleg, a tüdő minél jobb átlélegzése érdekében félig hason vagy oldalra fekvés, vitaminok szedése, legalább napi 2 liter folyadék, könnyű étkezés, sok gyümölcs, zöldség, lázcsillapítás, szellőztetés.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!