Olaszországban nem függesztik fel az AstraZeneca használatát

2021. április 6. – 12:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Összefüggés van az AstraZeneca brit–svéd gyógyszercég és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina és a vérrögképződéses esetek között – jelentette ki Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezető tisztségviselője egy kedden megjelent olasz lapinterjúban, amit az MTI szemlézett.

Később az EMA közleményt adott ki arról, hogy az AstraZeneca-vakcina és a vérrögképződés közötti lehetséges összefüggést jelenleg is vizsgálják, így még nem lehet biztos kijelentést tenni a kérdésben. Pierpaolo Sileri olasz egészségügyi államtitkár ezután azt nyilatkozta, hogy az EMA-nak kell döntenie arról, javasolják-e az AstraZeneca használatát, vagy sem. Emiatt Olaszországban nem függesztik fel a vakcina használatát, legfeljebb csak módosítják, hogy milyen korcsoportnak adják be az oltást.

Az EMA oltási stratégiával és egészségvédelemmel foglalkozó egységének vezetője az Il Messaggero című lapnak adott interjúban úgy fogalmazott: „véleménye szerint most már ki lehet mondani, hogy világos, hogy van összefüggés” a vakcina és az utóbbi hetekben tapasztalt vérrögképződéses esetek között, de azt még nem tudni, hogy pontosan mi váltotta ki ezeket a reakciókat.

„A beoltott emberek között nagyobb arányban lépett fel agyi trombózis a fiatalok körében, mint ahogy vártuk. Ezt ki kell mondanunk”

– mondta Cavaleri, hozzátéve, hogy igyekeznek pontos képet kapni arról, hogy mi történik, hogy pontosan lássák, hogyan váltja ki ezt a reakciót az oltóanyag. Utalt arra, hogy az EMA várhatóan órákon belül hivatalosan is megerősíti ennek az összefüggésnek a fennállását.

Az EMA már adott ki állásfoglalást a vakcinával kapcsolatban. Mint írtuk, március végén még azt közölték, hogy a vizsgálatok nem azonosítottak kockázati tényezőket sem életkorral, sem pedig a vérrögképződéssel összefüggő rendellenességek korábban jelzett nagyon ritka eseteivel kapcsolatban az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyaga esetében.

Kiemelték, az AstraZeneca-vakcina előnyei továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait, erről márciusban a WHO is hasonlóan nyilatkozott. Legutóbb szerdán közölte a WHO Genfben, hogy a brit–svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által a Covid–19 ellen kifejlesztett védőoltás előny-kockázat profilja „hangsúlyosan a használata mellett szól”.

A vérrögképződéssel járó megbetegedés, amely a trombociták számának veszélyes mértékű növekedését is előidézte néhány esetben, eddig igen alacsony arányban fordult elő az AstraZeneca cég termékével beoltottak körében. Az EMA korábbi tájékoztatása szerint az Európai Unió országaiban és Nagy-Britanniában több mint 17 millió, AstraZeneca-vakcinával beoltott között pár tucat vérrögképződéses esetről számoltak be.

A vakcina használatát ennek ellenére már több országban felfüggesztették. Legutóbb a szlovén kormány járványhelyzettel foglalkozó szakbizottsága javasolta, hogy a 60 évnél fiatalabb korosztály körében függesszék fel az AstraZeneca oltóanyagának használatát az országban.

Ahogy korábban a Telex is beszámolt róla, Angela Merkel német kancellár kedden jelentette be, hogy Németországban a 60 éven felüliekre korlátozzák az AstraZeneca oltóanyagának használatát, Hollandia pedig pénteken döntött úgy, hogy felfüggeszti a gyógyszercég vakcinájának használatát a 60 évesnél fiatalabbak körében.

Az EMA a saját tisztségviselőjét cáfolja

Frissítés:

Kedden az Európai Gyógyszerügynökség ismét közleményt adott ki az AstraZeneca-vakcinákról. Ebben az EMA azt írja, hogy még nem jutottak meghatározó következtetésre az oltóanyag mellékhatásaival kapcsolatban, a vérrögképződéssel összefüggő rendellenességek vizsgálatának részeredményeiről az ügynökség szerdán, vagy csütörtökön ad majd tájékoztatást – írja az MTI.

Az EMA legutóbb múlt szerdán közölte, hogy az AstraZeneca oltóanyag, valamint a nagyon kisszámú, véralvadással kapcsolatos esetek közötti összefüggés továbbra sem bizonyított. A vakcina előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait. A gyógyszerügynökség vizsgálatot folytat a vérrögképződéses esetek, illetve az ez idáig uniós használatra engedélyezett vakcinák, köztük a Pfizer/BioNtech, a Moderna és a Johnson & Johnson oltóanyagai esetleges mellékhatásainak kiderítésére is.

Az EMA azért végez rendkívüli vizsgálatot, mert március elején és azóta több ország bejelentette: elővigyázatosságból ideiglenesen felfüggesztik az AstraZeneca oltóanyagának használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében. A korlátozást egyes országok azóta feloldották, mások megerősítették.

Mindeddig egyetlen ország illetékes hatósága sem mondta ki, hogy okozati összefüggés lenne az AstraZeneca-vakcina alkalmazása és a vérrögképződéses esetek között.

Olaszországban nem függesztik fel az AstraZeneca használatát

Frissítés2:

Az Európai Gyógyszerügynökségnek kell dönteni az AstraZeneca használatáról Pierpaolo Sileri olasz egészségügyi államtitkár szerint, aki egy keddi interjúban kijelentette, nem függesztik fel a vakcina alkalmazását, legfeljebb módosítják a védőoltásban részesülők életkorát – írja az MTI.

Olaszországban kedden is folytatták az AstraZenecával való oltást. Pierpaolo Sileri orvos, egészségügyi államtitkár a SkyTG24 hírtelevíziónak adott interjúban, kijelentette, hogy nem az olasz hatóságok, hanem az EMA hatáskörébe tartozik, hogy „központi” döntés szülessen az AstraZeneca használatáról. Sileri szerint többféle döntést hozhatnak: „vagy tovább használjuk az AstraZenecát, vagy felfüggesztik az alkalmazását, vagy – és ez a legvalószínűbb – korlátozzák a beoltandók életkorát”. Hozzátette, hogy a korlátozás elsősorban a fiatalabb nőkre vonatkozhat, mivel az ő esetükben tapasztalható „nagyon ritka rendellenesség” előfordulása.

Szerinte káros, ha minden ország más és más utat követ, és az egyik használja, a másik felfüggeszti az AstraZeneca alkalmazását. „Az AstraZeneca biztonságos, több előnye van a beadásának, mint hátránya” – mondta Sileri, aki úgy vélte, hogy „mivel nincsen elegendő oltóanyag, és védelmet kell nyújtani az időseknek, jelenleg az előnyöket kell szem előtt tartani”.

Olaszországba az év eleje óta több mint 4 millió dózis AstraZeneca érkezett. Többek között azzal oltották be a 73 éves Mario Draghi miniszterelnököt is. Március 15-én néhány napra felfüggesztették az AstraZeneca használatát, majd újraindították. Kedd estig 11,3 millió olaszt oltottak be, közülük 3,5 millióan kaptak második dózist is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!