Csak 60 felettieknek adnak AstraZeneca-oltást Németországban

2021. március 30. – 22:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A 60 éven felüliekre korlátozzák a koronavírus elleni AstraZeneca-féle védőoltás használatát Németországban – jelentette be Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben, írja az MTI.

Az új szabályt az úgynevezett állandó oltási bizottság (STIKO) – a szövetségi kormány munkáját a fertőző betegségek elleni védekezés ügyében ajánlásokkal segítő szakértői testület – ajánlására vezetik be. A bizottság azért adott ki új ajánlást, mert a legújabb tudományos ismeretek szerint a szérum a 60 éven aluliak körében vérrögképződést idézhet elő az agyban. Ez a mellékhatás nagyon ritkán fordul elő, de nagyon súlyos – mondta Angela Merkel.

A ritka agyi vénás trombózisos esetekből egyébként a vakcina használata óta 31-et jegyeztek fel az országban, 9-en életüket vesztették. Eddig 2,7 millió adag AstraZeneca vakcinát adtak be Németországban.

A változtatás bizonytalanságot okoz, de nem volt más választás. Nem lehet eltitkolni, „szőnyeg alá söpörni” a lehetséges mellékhatásokról szóló adatokat, az oltóanyag iránti lehető legnagyobb bizalmat csak „a nyíltság és az átláthatóság” révén lehet megteremteni – emelte ki a német kancellár.

Tiszteletben tartjuk a STIKO által a vakcinák németországi felhasználásával kapcsolatos tanácsadói minőségében hozott döntését. Vállalatunk számára továbbra is a betegek biztonsága a legfontosabb. Az Egyesült Királyság gyógyszerhatósága (MRHA) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálata nem mutatott ki ok-okozati összefüggést a vakcina és a vérrögképződéses események között, azonban az EMA arra a következtetésre jutott, hogy egyes ritka, thrombocytopeniával járó tromboembóliás események ugyan bizonyíthatóan nem hozhatók kapcsolatba a vakcinával, de az összefüggés egyértelműen nem is zárható ki, ezért további vizsgálatokra lesz szükség” – írta közleményében a cég.

Ahogy korábban írtuk, Dilek Kalayci berlini egészségügyi miniszter bejelentette, hogy 60 év alattiakat nem oltanak egyelőre AstraZenecával, majd ugyanezt jelentette be München is, és hozzátették, megvárják, hogyan dönt a STIKO. A fenti döntés pedig kedd estére megszületett.

Az AstraZeneca folytatja a COVID-19 Vaccine AstraZeneca biztonságossági adatbázisában fellelhető több tízmillió adat elemzését annak megértése érdekében, hogy a thrombocytopeniával összefüggő vérrögök nagyon ritka esetei gyakrabban fordulnak-e elő, mint amire természetes módon számíthatnak emberek milliói. Folytatjuk a német hatóságokkal való együttműködésünket a felmerülő kérdések megválaszolása érdekében” – írta a cég a közleményében.

Az MTI kedd este egy walesi egyetemi kutatásról számolt be, amelynek során 440 ezer beoltottat vizsgáltak, hogy kapcsolatot találjanak a vérrögképződés és a vakcina között. 180 ezren az AstraZeneca oltását, 260 ezren pedig a Pfizer-BioNTech vakcinát kapták meg. A vizsgálat azt az eredményt hozta, hogy sem az AstraZeneca-Oxfordi Egyetem, sem a Pfizer-BioNTech-oltóanyaggal beoltott vizsgálati alanyok körében nem fordult elő egyetlen agyi sinustrombózisos eset sem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!