Berlin és München felfüggeszti az AstraZeneca használatát a 60 év alattiakon

2021. március 30. – 16:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Dilek Kalayci berlini egészségügyi miniszter bejelentette, hogy 60 év alattiakat nem oltanak egyelőre AstraZenecával, „az agyi vénás trombózishoz kapcsolódó új ismeretek miatt”, írja a Bild.

Berlin meg akarja várni, hogy a szakértők felülvizsgálják a vakcinát, illetve hogy szövetségi szinten tárgyaljanak az oltás használatáról (a tárgyalás a lap szerint kedd délután 6-kor lesz). Az Augsburger Allgemeine nevű lap úgy tudja, az úgynevezett állandó oltási bizottság (STIKO) kizárólag 60 év felettieknek engedélyezné az AstraZeneca használatát.

München később bejelentette, hogy Berlinhez hasonlóan elővigyázatosságból meg akarja várni, hogy hogyan döntenek a vakcináról.

Markus Söder bajor tartományi miniszter az MTI szerint szabadon választhatóvá tenné az Astra oltását, hogy aki akarja, a kockázatok ismeretében is kéresse. Angela Merkel kedd estére közös értekezletet hívott össze a szövetségi és tartományi kormányok vezetőivel, hogy megtárgyalják az AstraZeneca-kérdést.

AstraZeneca oltás – Fotó: Loic Venance / AFP
AstraZeneca oltás – Fotó: Loic Venance / AFP

Március közepén a WHO és az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyása ellenére Írországban is felfüggesztették a használatát a vérrögképződésről szóló hírek miatt. Nem sokkal később aztán a holland kormány is bejelentette, hogy Hollandia óvintézkedésként szünetelteti az oltás használatát, őket követte Németország, Spanyolország, Olaszország, Franciaország.

Múlt héten Norvégia és Dánia is úgy döntött, hogy az oltóanyagot addig nem használják, amíg nem vizsgálják ki jobban az oltásokkal összefüggésbe hozott trombózisos eseteket. A német felfüggesztések most szintén emiatt történtek: pontosabban az eddig nem vizsgált, ritka agyi vénás trombózisos esetek miatt, amiből a vakcina használata óta 31-et jegyeztek fel az országban, 9-en életüket vesztették. Eddig 2,7 millió adag AstraZeneca vakcinát adtak be Németországban.

Az AstraZeneca közleményben azt írja, hogy tiszteletben tartja a STIKO döntését, de azt is kiemelik, hogy brit és WHO-s vizsgálatok is arra jutottak, hogy egyelőre nincs nyom ok-okozati összefüggésre a vakcina és a vérrögképződés között – bár elfogadja, hogy ezt még nem lehet teljesen elvetni, további vizsgálatokra van szükség.

Egy walesi egyetem kutatása során 440 ezer beoltottat vizsgáltak, hogy kapcsolatot találjanak a vérrögképződés és a vakcina között. 180 ezren az AstraZeneca oltását, 260 ezren pedig a Pfizer-BioNTech vakcinát kapták meg.

A vizsgálat azt az eredményt hozta, hogy sem az AstraZeneca-Oxfordi Egyetem, sem a Pfizer-BioNTech-oltóanyaggal beoltott vizsgálati alanyok körében nem fordult elő egyetlen agyi sinustrombózisos eset sem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!