Több ország is felfüggesztette az AstraZeneca használatát, a gyártó szerint nem kockázatos a vakcinájuk

2021. március 14. – 19:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Dacára annak, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a gyártó szerint is biztonságos az AstraZeneca vakcinája, elővigyázatosságból Írországban is felfüggesztették a használatát a vérrögképződésről szóló hírek miatt. Nem sokkal később aztán a holland kormány is bejelentette, hogy Hollandia óvintézkedésként legalább március 29-ig felfüggeszti a vakcina használatát – írja az MTI.

A gyártó a bejelentés nyomán vasárnap újabbb közleményt adott ki, melyben ismét leszögezte, hogy az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban eddig beadott több mint 17 millió adag oltás gondos biztonsági vizsgálata semmiféle olyan bizonyítékkal nem szolgált, amely a tüdőembólia, a mélyvénás trombózis vagy a normálistól eltérő trombocitaszám kialakulásának megnövekedett kockázatára utalna.

„Az EU-ban és az Egyesült Királyságban már több, mint 17 millió embert oltottak be a vakcinánkkal, s a vérrögképződéses esetek száma a 17 milliós populációban alacsonyabb volt, mint egy hasonló nagyságú ”általános„ populációban, ahol akár több száz esetet is regisztráltak volna. Természetesen a világjárvány természete miatt ezekre az egyedi esetekre most nagyobb figyelem irányul, s mindez most túlmutat a törzskönyvezett gyógyszerekkel kapcsolatos, a biztonságossággal összefüggő szokványos jelentési gyakorlaton”

– mondta Ann Taylor orvosigazgató.

A héten több európai országban leállították az AstraZeneca oltásának használatát, miután annak beadása után néhány embernél súlyos vérrögképződés lépett fel. Csütörtökön Dánia bejelentette, hogy 14 napra felfüggesztik a vakcina beadását, és hasonlóan döntött több másik európai ország is, többek közt Olaszországban és Bulgária is. Ausztriában ideiglenesen már korábban beszüntették az oltás használatát, miután egy 49 éves ápolónő meghalt, miután megkapta, az EMA vizsgálata azonban nem talált összefüggést a vakcina és a haláleset között.

Az EMA korábbi közlése szerint addig közel ötmillió embert oltottak be az AstraZeneca oltóanyagával az Európai Unióban, ezek közül pedig összesen 30 esetben merült fel a gyanú, hogy vérrögök jelentek volna meg a vakcina beadása után. A két dolog között ugyanakkor jelen állás szerint nincsen igazolt összefüggés, így továbbra is úgy látják, hogy „az oltás előnyei továbbra is felülmúlják annak kockázatait”, így továbbra is ajánlott és bevethető a koronavírus elleni vakcina.

AstraZeneca-vakcinával oltanak március 12-én a franciaországi Párizsban.Forrás: Georges Gonon-Guillermas / Hans Lucas via AFP
AstraZeneca-vakcinával oltanak március 12-én a franciaországi Párizsban.Forrás: Georges Gonon-Guillermas / Hans Lucas via AFP

A WHO ugyancsak azon az állásponton van, hogy nem indokolja semmi az AstraZeneca-vakcinával való oltások leállítását, az AstraZeneca szerint pedig a „több mint 10 millió, rendelkezésünkre álló biztonságossági adat elemzése nem mutatott bizonyítékot a tüdőembólia vagy a mélyvénás trombózis megnövekedett kockázatára”.

Az EU számos országában továbbra is használják az AstraZeneca vakcináját, sőt, az Egyesült Királyságban több mint 11 millió embert oltottak be az első adagjával. Velük együtt összesen több mint 23 millió brit kapott már legalább egy dózist a koronavírus elleni oltások valamelyikéből, aminek köszönhetően azóta is folyamatosan csökken a naponta regisztrált új fertőzések száma a szigetországban.

Itthon is kitartanak az oltóanyag mellett: az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Galgóczi Ágnes, az NNK főosztályvezetője arról beszélt, hogy továbbra is az Európai Gyógyszerügynökség ajánlását tartják mérvadónak, ami szerint az AstraZeneca-oltóanyag hatékony és biztonságosan alkalmazható.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa is beszélt az AstraZeneca vakcinájáról vasárnap az ATV Heti Napló című műsorában, mint mondta, fontos tudni, hogy több tízmilliókat oltottak be ezzel az oltóanyaggal, és statisztikailag már kijött volna, ha véralvadási vagy egyéb gondokat okoz a vakcina. Azzal viszont egyetért, hogy ki kell ezeket vizsgálni, adott esetben fel kell függeszteni az oltást, és ha nálunk is lenne hasonló eset, akkor még itt is előfordulhatna a leállás. Ezzel szerinte vigyázni kell, mert minden ilyen lépés megrengeti a bizalmat, de az oltóanyaggal kapcsolatban azt mondta, „Tessék benne bízni!”

Frissítés 16:00-kor: a németek is leállítják az AstraZeneca-oltásokat

Hétfő délután fejlemény, hogy a vérrögképződéssel kapcsolatos aggályok miatt Németország is felfüggesztette az AstraZeneca vakcinájával az oltásokat. A német egészségügyi minisztérium szerint elővigyázatosságból döntenek így, az ország oltásszabályozási szervezete, a Paul Erlich intézet tanácsára, ami további vizsgálatokat javasolt az ügyben.

Frissítés 18:00-kor: Franciaországban, Spanyolországban és már teljes Olaszországban is leállnak az AstraZeneca-oltások

Elővigyázatosságra hivatkozva az olasz gyógyszerügynökség (Aifa) bejelentette az AstraZeneca védőoltás azonnali és országos szintű felfüggesztését – írja az MTI. Az Aifa közleményében ideiglenes intézkedésről írt hangoztatva, hogy az EMA véleményezése után engedélyezhetik ismét az AstraZeneca használatát. A védőoltás használatát az északnyugat-olaszországi Piemont tartomány már vasárnap felfüggesztette, miután egy tanár az oltás után egy nappal meghalt, korábban pedig Szicíliában függesztették fel at AstraZeneca egyik szállítmányát egy katona halálát követően.

Hétfő este Franciaország is bejelentette az AstraZeneca-vakcina használatának felfüggesztését. Emmanuel Macron elnök arról számolt be, hogy legkorábban kedd délutánig érvényes az intézkedés, az EMA ugyanis akkor dönt arról, hogy kell-e módosítani az új ismeretek révén a brit-svéd gyógyszergyártó társaság termékének forgalmazási engedélyét. Az államfő nem említett konkrét okokat a felfüggesztéssel kapcsolatosan, pusztán elővigyázatosságot emlegetett.

Az EMA közben megismételte korábbi álláspontját, miszerint kevésbé tartja kockázatosnak az AstraZeneca-vakcina használatát, mint azt, hogy emberek oltás nélkül maradjanak és elkapják a vírust. Az Európai Gyógyszerügynökség közölte azt is, hogy folyamatosan együtt dolgozik a vakcinagyártóval.

Frissítés 20:20-kor: Spanyolország szintén felfüggeszti legkevesebb két hétre az AstraZeneca vakcinájának használatát, közölte Carolina Darias egészségügyi miniszter. Darias elmondta, a felfüggesztés az EMA vizsgálatának lezárulásáig tart.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!