Az AstraZeneca szerint a vakcinájuk nem okoz vérrögöt

2021. március 12. – 09:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A több mint 10 millió, rendelkezésünkre álló biztonságossági adat elemzése nem mutatott bizonyítékot a tüdőembólia vagy a mélyvénás trombózis megnövekedett kockázatára bármely meghatározott korcsoportot, nemet, gyártási tételt vagy az AstraZeneca-oltóanyagot alkalmazó országot tekintve. Valójában az ilyen típusú események előfordulása jelentősen alacsonyabb az oltottaknál, mint az oltást egyáltalán nem kapott személyeknél általában” – írta közleményében a gyártó.

Később a holland gyógyszerügynökség is kiadott egy nyilatkozatot, amiben ők szintén azt írták, valószínűtlen, hogy a vakcina trombózist okozna.

Csütörtökön az Európai Gyógyszerügynökség jelentette ki, hogy nem lát összefüggést a vérrögképződés és az AstraZeneca-vakcina között. Az EU egészségügyi hatósága azután jött ki állásfoglalásával, hogy Dánia, majd Norvégia és Izland is felfüggesztette a koronavírus ellen kifejlesztett brit–svéd vakcinával való oltást. Egyik szállítmányát egyelőre nem veti be Ausztria, Észtország, Lettország, Litvánia, és egy másik konkrét szállítmány használatát Olaszország is felfüggesztette.

A brit kormányfő csütörtökön kiállt a vakcina mellett. Boris Johnson biztonságosnak és hatásosnak nevezte az oltóanyagot, amelyet Magyarországon is alkalmaznak, és nem merült fel az oltási programból való időleges kivétele. (Igaz, Magyarországra nem jutott abból a szállítmányból, amelynek bevetésétől Olaszország, Ausztria és a három balti állam egyelőre elállt.) Ausztriában egy, Olaszországban két halálesetet kötnek feltételesen a vakcinához, de a felfüggesztésről szóló döntés hangsúlyozottan elővigyázatosságból, nem pedig az összefüggés miatti bizonyosságból született.

Öt a 30 millióból

Egyértelműen kimutatni sehol sem sikerült az összefüggést a vakcina beadása és a vérrögképződés között. Ilyen vizsgálat nyolc haláleset után volt Dél-Koreában is, ám ott sem mondták ki, hogy azt a vakcina mellékhatása okozta volna.

Az EMA szerint a 30 millió, Európában beadott vakcinából öt esetben merült fel a gyanú, hogy a vérrögök az AstraZeneca mellékhatásaként jelentek volna meg. „Az oltás előnyei továbbra is felülmúlják annak kockázatait” – vélte az EMA, hozzátéve, hogy a vizsgálat folytatódik, de a vakcina továbbra is ajánlott és bevethető a koronavírus ellen.

Az EMA szerint az AstraZeneca hatásossága a vírussal szemben nem kérdőjeleződött meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől