Operatív törzs: Március 15-én is tilos gyülekezni

Legfontosabb

2021. március 12. – 11:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A háromnapos hosszú hétvége előtti utolsó tájékoztatóját tartotta az operatív törzs pénteken. Kiss Róbert alezredes megerősítette, hogy a hatályos jogszabályok értelmében továbbra is tilos gyűlést szervezni vagy gyűlésen részt venni,

így hiába jelentett be több magánszemély rendezvényt Budapesten március 15-ére, azokat nem szabad megtartani.

Ez vonatkozik a Mi Hazánk Mozgalom tiltakozására is, Toroczkaiék a korlátozások ellen hirdettek demonstrációt hétfőre. Kiss arra kért mindenkit, hogy kerüljék el a csoportosulásokat és tartsák be a szabályokat.

Sokan mennek nagybevásárlásra a háromnapos hétvégék előtt. Kiss azt kérte, hogy ezt most lehetőleg mellőzze mindenki, és csak nagyon fontos esetben menjen boltba. Újságírói kérdésre később hozzátette, a rendőrök azt tapasztalják, hogy a március 8-án életbe lépő szigorúbb korlátozások bevezetése után „kiugróan magasak lettek a maszkhasználattal kapcsolatos szabályszegések”.

Galgóczi Ágnes, az NNK főosztályvezetője vette át a szót, aki arról beszélt, hogy sajnos új rekordot döntött a napi új fertőzöttek száma, 9011 új fertőzöttről jelentettek reggel. A harmadik hullám kezdete óta megduplázódott a kórházban ápoltak száma, és megháromszorozódott a lélegeztetőgépes kezelésre szorulók száma.

Azt is mondta, hogy a vírus brit mutációja nagyon gyorsan terjed Magyarországon, mint ahogy több más európai országban is. Itthon a fertőzöttek átlagéletkora jelenleg 46 év, és a betegek leggyakrabban a 20 és 69 év közötti korosztályból kerülnek ki.

Folyamatosan zajlik az oltási program a már engedélyezett vakcinákkal. Ezen a héten a háziorvosok az AstraZeneca vakcinájával oltanak, és az operatív törzs azt kérte tőlük, hogy a hatvan éven felüliekkel folytassák az oltásokat. Az oltópontokon a Pfizer- és a Szputnyik V vakcina elérhető, ezekkel oltanak a hétvégén is.

Csütörtökön Európában is engedélyezték a Johnson & Johnson egydózisú vakcináját, itthon a 18 éven felülieket fogják ezzel oltani.

A főosztályvezető azt mondta, hogy Magyarország 4,36 millió adag vakcinára kötött szerződést, és az első szállítmány remélhetőleg hamarosan megérkezik.

Megemlítette, hogy ennek a vakcinának a tárolása és szállítása is könnyebb lesz, -20 fokon két évig tárolható. Felolvasztás után 2-8 fokon három hónapig alkalmazható.

Újságírói kérdésre Galgóczi azt mondta, a koronavírus brit mutációja a külföldi variánsok egy könnyebben és gyorsabban terjedő formája, amit az emelkedő esetszámokból is láthatunk. A védekezési módszerek viszont ugyanazok: kerülni kell azokat a helyeket, ahol nem tudjuk betartani a másfél méteres távolságot, és alapvető fontosságú a maszkviselés, a gyakori kézmosás és a fertőtlenítőszerek használata.

Miután számos európai országban felfüggesztették az AstraZeneca vakcináját, több médium is rákérdezett, hogy mi az operatív törzs álláspontja erről az oltóanyagról. Galgóczi Ágnes azt mondta, az Európai Gyógyszerügynökség ajánlását tartják mérvadónak, amely kijelentette, hogy az AstraZeneca hatékony és biztonságosan alkalmazható. „Az oltás előnyei meghaladják a kockázatokat, és az oltás az egyetlen védekezési módszer (…) a járvány terjedésének megállítására” – tette hozzá.

A péntek reggeli adatok:

  • Napi új fertőzöttek száma: 9011 (az előző napihoz képest +699)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 130 (az előző napihoz képest -42)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 8718 (az előző napihoz képest +389)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 949 (az előző napihoz képest +38)
  • Első dózissal oltottak száma: 1 229 827 (az előző napihoz képest +80 270)
  • Ebből második dózissal is beoltottak száma: 351 694 (az előző napihoz képest +24 266)

A koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap szerint a gyógyultak száma 346 904-re, az aktív fertőzöttek száma pedig 134 652-ra emelkedett az elmúlt 24 órában. A napi új fertőzöttek rekordja a tegnapi nap után ma ismét megdőlt. Az elmúlt nap 36 786 tesztet végeztek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!