Norvégiában további három hétig nem oltanak AstraZenecával

2021. március 26. – 17:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Norvégiában három héttel meghosszabbították az AstraZeneca-vakciák felfüggesztését, az oltóanyagot addig nem használják, amíg nem vizsgálják ki jobban az oltásokkal összefüggésbe hozott trombózisos eseteket – írja az MTI.

Egy nappal korábban, csütörtökön Dániában ugyanezt a döntést hozták. „Nehéz, de helyes döntés a felfüggesztés meghosszabbítása. Úgy gondoljuk, hogy szükség van további vizsgálatokra, hogy a lehető legjobb tanácsokkal szolgálhassunk a norvég lakosságnak” – mondta Geir Bukholm, a norvég Nemzeti Közegészségügyi Intézet (FHI) igazgatója.

Bukholm szerint az AstraZeneca jó vakcina a veszélyeztetett csoportok számára a Covid-19-cel szembeni védelemhez, de fontos tisztázni a tromboembóliás tünetek kialakulásának kockázatát. Norvégiában eddig hat ilyen esetet jegyeztek fel, közülük négyen meghaltak, többen 50 év alattiak voltak. Egyelőre azonban nincs arra bizonyíték, hogy a vérrögképződést a vakcina váltja ki.

AstraZeneca-vakcina – Fotó: TIZIANA FABI / AFP
AstraZeneca-vakcina – Fotó: TIZIANA FABI / AFP

Az oslói egyetemi kórház orvosainak egy csoportja a múlt héten arról számolt be: a vakcina által kiváltott immunválasz okozta a trombózist a kórházba szállított három egészségügyi dolgozónál.

„Úgy döntöttünk, hogy továbbra is felfüggesztjük a vakcinák használatát, mert több időre van szükségünk az alaposabb vizsgálatok elvégzéséhez. Már van egy lehetséges magyarázatunk a tünetre, de még tisztázatlanok az ok-okozati összefüggések. Még mindig nem tudjuk teljesen biztosan, hogy ez az oltásnak köszönhető-e” – mondta Sara Watle, az FHI oltási szakértője a VG-nek.

Az európai országok többsége újrakezdte az AstraZeneca használatát az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) múlt heti bejelentése után, amely szerint az AstraZeneca vakcinája biztonságos és hatásos, előnyei pedig felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait. Az EMA azonban nem zárta ki véglegesen az oltóanyag és a vérrögképződéses rendellenességek közötti ritka összefüggést, és további vizsgálatot javasolt.

Csütörtökön az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) is kiadott egy tájékoztatót az AstraZeneca-vakcinákról. Ebben ők is azt írták: a várható előnyök meghaladják a kockázatokat, annak ellenére is, hogy ritka esetekben kapcsolat lehet az oltás és az alacsony vérlemezkeszám mellett kialakuló vérrögképződés között. Az ezzel a vakcinával beoltottakat arra figyelmeztetik, hogy azonnal forduljanak orvoshoz, ha súlyos mellékhatást tapasztalnak.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass