Biztonságosnak ítélte az AstraZeneca vakcináját az Európai Gyógyszerügynökség

2021. március 18. – 17:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A WHO után most az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is biztonságosnak ítélte az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem koronavírus elleni védőoltását – áll az ügynökség közleményében. Azért indítottak vizsgálatot, mert több ország is felfüggesztette az oltóanyag használatát, mert felmerült a gyanú, hogy vérrögképződést okoz. Az EMA arra jutott, hogy az oltóanyag biztonságos és hatékony.

Az AstraZeneca vakcinája körüli kérdésekről és a felfüggesztő országokról ebben a cikkünkben írtunk bővebben. Többek között Olaszország, Németország és Spanyolország azért döntött úgy, hogy szüneteltetik az oltás beadását, mert meg akarták mutatni a lakosaiknak, hogy minden óvintézkedést megtesznek.

Németországban például több bejelentés is érkezett a nagyon ritkának számító agyi vénás sinustrombózisról (CSVT) az Astrával oltottak körében. Statisztikailag lehet, hogy logikusabb lett volna folytatni az oltást, de inkább óvatosabban jártak el, amíg tartott a kivizsgálás.

Bár az EMA nem talált bizonyítékot, hogy az Astra növelné a vérrögök kialakulásának esélyét, azt megjegyzik, hogy előfordulhat, hogy a CSVT esélyét viszont igen. Ennek azonban kicsi az esélye.

Az EMA közleménye után nem sokkal Jean Castex francia miniszterelnök bejelentette, hogy folytatják az AstraZeneca-vakcinák beadását.

Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az oltás vérrögképződést okoz, így valószínűleg ezek az országok újra elkezdik használni. A gyártó a napokban többször is megszólalt az esetben, és minden alkalommal tagadta, hogy az oltás vérrögképződést okozna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!