Több ország is újra elkezdi használni az AstraZeneca vakcináit

2021. március 18. – 22:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem sokkal azután, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonságosnak nyilvánította az AstraZeneca vakcináját, több ország is újra elkezdi használni az oltóanyagot – írja a Sky News.

Nagyjából egy tucat ország elővigyázatosságból függesztette fel az Astra használatát, de például Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Portugália az EMA vizsgálata után folytatja az oltás használatát.

Írországból pénteken várható bejelentés az ügyben, míg Svédország és Norvégia a jövő héten dönt majd.

Az országok korábban azért szüneteltették az Astra használatát, mert felmerült a gyanú, hogy az oltás vérrögképződést okozhat. Bár az EMA nem talált bizonyítékot, hogy az Astra hozzájárulna vérrögök kialakulásához, de azt is megjegyzik, előfordulhat, hogy növelheti a nagyon ritkának számító agyi vénás sinustrombózisról (CSVT) kialakulásának esélyét. Ennek azonban kicsi az esélye. Az AstraZeneca az elmúlt napokban többször is tagadta, hogy a vakcinájuk veszélyes lenne.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom