Kiadta az OGYÉI a tájékoztatót, mire kell figyelni az AstraZeneca-oltás után

2021. március 25. – 12:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem sokkal azután, hogy a WHO és az Európai Gyógyszerügynökség is biztonságosnak ítélte az AstraZeneca vakcináját, amit az utóbbi hetekben bizalmatlanság övez a felmerült, bizonyos esetekben vérrögösödést serkentő faktor miatt, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet oldalán most megjelent az AstraZeneca tájékoztatója arról, mire érdemes figyelni az oltás után – figyelt fel a Hvg.hu a dokumentumra. A cég egyébként csütörtökön adta ki az Egyesült Államokban végzett klinikai vizsgálat elsődleges eredményeiről szóló közleményét, erről itt írtunk.

A szövegezés szerint az AstraZeneca az Európai Gyógyszerügynökséggel és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézettel egyetértésben adta ki a tájékoztatást az orvosok számára. Ebben azt írják: „az alkalmazásakor várható előnyök meghaladják a kockázatokat, annak ellenére, hogy ritka esetekben kapcsolat lehet az oltás és az alacsony vérlemezke szám mellett kialakuló vérrögképződés között. Nagyon ritkán trombosis és trombocytopenia kombinációját figyelték meg – bizonyos esetekben vérzés kíséretében – a COVID-19 Vaccine AstraZeneca beadását követően.” Az orvosoknak a fentiek miatt figyelniük kell a „tromboembolia és/vagy a thrombocytopenia jeleit és tüneteit.”

A beoltottakat pedig figyelmeztetni kell, hogy

„azonnal forduljanak orvoshoz, ha nehézlégzést, mellkasi fájdalmat, lábduzzanatot, tartós hasi fájdalmat tapasztalnak az oltást követően. Azoknak is azonnal orvoshoz kell fordulniuk, akik neurológiai tüneteket tapasztalnak, beleértve az oltás után jelentkező súlyos vagy tartós fejfájást, homályos látást, vagy a néhány nappal az oltás után jelentkező pontszerű vérzést (petechia), ha az nem az oltás helyén alakul ki.”

Az AstraZeneca a levélben azt írja, hogy az esetek többsége az oltás után hét–tizennégy napon belül fordult elő, és főként 55 évesnél fiatalabb nőket érintett, ám ez szerintük összefügghet azzal is, hogy már eleve nagy arányban oltottak be 55 évesnél fiatalabb nőket.

„Néhány eset végzetes kimenetelű volt. Ez a vakcina fokozott felügyelet alatt áll, mely lehetővé teszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Az egészségügyi szakembereket arra kérjük, hogy jelentsenek bármilyen feltételezett mellékhatást. Ezen események alapján az Európai Gyógyszerügynökség Farmakovigilancia Kockázatértékelő Bizottsága (PRAC) eljárást indított a probléma további kivizsgálása érdekében”

– írják.

Az Európai Gyógyszerügynökség Farmakovigilancia Kockázatértékelő Bizottsága gyors ütemben teljes körű vizsgálatot végzett, írják, és jelenleg is folyik a további bizonyítékok gyűjtése. A bizottság addig is azt kérte az AstraZenecától, hogy frissítse a kísérőiratokat azért, hogy abban az aktuális információk szerepeljenek.

Múlt hét csütörtökön, nem sokkal azt követően, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonságosnak nyilvánította az AstraZeneca vakcináját, több ország (például Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország) is közölte, hogy újra elkezdi használni az oltóanyagot.

Korábban Galgóczi Ágnes, az NNK főosztályvezetője is arról beszélt, hogy itthon továbbra is az EMA ajánlását tartják mérvadónak, amely szerint az AstraZeneca-oltóanyag hatékony és biztonságosan alkalmazható, ezért Magyarországon valószínűleg nem kell felfüggesztésre számítani.

Múlt pénteken a Telex is beszámolt róla, hogy német és norvég kutatók is megtalálhatták az összefüggést az oltás és a vérrögképződés között. Az Oslói Egyetemi Oktató Kórház és a német Greinsfald oktatókórház kutatói is arra jutottak, hogy az erős immunválasz bizonyos esetekben vérrögképződést okozhat.

Arról, hogy milyen problémák merültek fel az AstraZeneca oltóanyagával kapcsolatban korábban, illetve mi zajlik körülötte, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!