Német kutatók megtalálhatták a kapcsolatot az AstraZeneca és a vérrögképződés között

2021. március 19. – 14:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hetek óta bizalmatlanság övezi az AstraZeneca oltóanyagát, mert néhány embernél súlyos vérrögképződés lépett fel, ezért több ország, köztük Dánia, Bulgária és Olaszország is az alkalmazás felfüggesztése mellett döntött. Csütörtökön aztán, nem sokkal azt követően, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonságosnak nyilvánította az AstraZeneca vakcináját, több ország is közölte: újra elkezdi használni az oltóanyagot.

Most úgy tűnik, feltehetően német és norvég kutatók is megtalálták az összefüggést az oltás és a vérrögképződés között. Az Oslói Egyetemi Oktató Kórház kutatócsoportja csütörtökön közölte a VG-vel, hogy arra jutottak: az AstraZeneca váltotta ki azt a sajátos immunreakciót, amely három norvég, 50 év alatti, a vakcinával beoltott egészségügyi dolgozónál okozott vérrögképződést, egyikük később meg is halt. Ők ezt az erős immunválasszal magyarázták.

A Greinsfald német oktatókórház kutatói is vizsgálták az AstraZeneca hatásait, és arra jutottak, hogy az oltóanyag olyan védelmi mechanizmust indít be egyes ritka esetekben, mint ami jellemzően egy seb gyógyulásakor jelentkezik a szervezetben, és elindul a vérrögösödés. Az eredményről beszámoló Merkur.de cikke szerint a vizsgálathoz az érintett betegek vérmintáját használták.

Arra jutottak még, hogy jellemzően az agyban keletkezik a vérrög, illetve jó hír, hogy a ritka reakcióra gyógyszer is létezik, és ez segít is azonnal – ám ezt megelőzésként, az oltással együtt nem, csak a vérrög kialakulása után lehet beadni.

Ebben a cikkünkben végigvettük, hogy milyen problémák merültek fel az AstraZeneca oltóanyagával kapcsolatban korábban, mi zajlott/zajlik körülötte, és van-e értelme fenntartásokkal kezelni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!