Hollandia felfüggesztette az AstraZeneca használatát a 60 évnél fiatalabbak körében

2021. április 02. – 17:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hollandia pénteken úgy döntött, hogy felfüggeszti az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájának használatát a 60 évesnél fiatalabbak körében – írja az NL Times.

A döntést azután hozták meg, hogy öt újabb vérrögképződéses esetet találtak 25 és 65 éves kor közötti nőknél. Az oltás felfüggesztése a 60 év alattiaknál legalább jövő szerdáig tart a holland egészségügyi miniszter elmondása szerint. Ekkorra várható, hogy az Európai Gyógyszerügynökség lezárja az újabb vizsgálatát, ami arra irányul, hogy vizsgálja az AstraZeneca vakcinája és a vérrögképződések kapcsolatát.

Hollandia korábban több országhoz hasonlóan március közepén egyszer már néhány napra a teljes lakosság körében leállította az oltást az AstraZeneca-vakcinákkal, ugyanúgy a vérrögképződéses gyanú miatt. Akkor öt nap után visszatértek az oltás használatához.

Néhány nappal ezelőtt Németországban is hasonló döntést hoztak, vagyis korlátozzák az oltást a 60 évnél fiatalabbak körében az agyi vénás trombózis ritka előfordulása miatt, amiről Angela Merkel a döntés indoklásakor azt mondta, hogy valóban nagyon kevés esetben fordul elő, viszont olyan súlyos mellékhatás, amit mindenképpen ki kell vizsgálni.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom