Hollandia felfüggesztette az AstraZeneca használatát a 60 évnél fiatalabbak körében

2021. április 2. – 17:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hollandia pénteken úgy döntött, hogy felfüggeszti az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájának használatát a 60 évesnél fiatalabbak körében – írja az NL Times.

A döntést azután hozták meg, hogy öt újabb vérrögképződéses esetet találtak 25 és 65 éves kor közötti nőknél. Az oltás felfüggesztése a 60 év alattiaknál legalább jövő szerdáig tart a holland egészségügyi miniszter elmondása szerint. Ekkorra várható, hogy az Európai Gyógyszerügynökség lezárja az újabb vizsgálatát, ami arra irányul, hogy vizsgálja az AstraZeneca vakcinája és a vérrögképződések kapcsolatát.

Hollandia korábban több országhoz hasonlóan március közepén egyszer már néhány napra a teljes lakosság körében leállította az oltást az AstraZeneca-vakcinákkal, ugyanúgy a vérrögképződéses gyanú miatt. Akkor öt nap után visszatértek az oltás használatához.

Néhány nappal ezelőtt Németországban is hasonló döntést hoztak, vagyis korlátozzák az oltást a 60 évnél fiatalabbak körében az agyi vénás trombózis ritka előfordulása miatt, amiről Angela Merkel a döntés indoklásakor azt mondta, hogy valóban nagyon kevés esetben fordul elő, viszont olyan súlyos mellékhatás, amit mindenképpen ki kell vizsgálni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!