Szlovéniában is leállítanák az AstraZeneca-oltás használatát a szakemberek a 60 év alattiak körében

2021. április 04. – 16:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szlovén kormány járványhelyzettel foglalkozó szakbizottsága azt javasolta a kabinetnek, hogy a 60 évnél fiatalabb korosztály körében függesszék fel az AstraZeneca oltóanyagának használatát az országban, írja az MTI a testület elnökének vasárnapi közlése nyomán.

Az új ajánlás szerint felmerült a gyanú, hogy a vakcina a 60 éven aluliak körében vérrögképződést idézhet elő, ezért amíg a kérdés nem tisztázódik, Szlovéniának – Németországhoz és Hollandiához hasonlóan – a 60 éven felüliekre kellene korlátoznia a brit-svéd gyógyszercég vakcináját.

A szlovén közegészségügyi intézet (NIJZ) javaslatára – a korlátozott vakcinamennyiség és a logisztikai problémák miatt – a 60 és 64 év közötti korosztályt az AstraZeneca vakcinájával, míg az idősebbeket a Pfizer/BioNTech és a Moderna oltóanyagával oltják be az országban.

Ahogy korábban a Telex is beszámolt róla, Angela Merkel német kancellár kedden jelentette be, hogy Németországban a 60 éven felüliekre korlátozzák az AstraZeneca oltóanyagának használatát, Hollandia pedig pénteken döntött úgy, hogy felfüggeszti a gyógyszercég vakcinájának használatát a 60 évesnél fiatalabbak körében.

Szlovéniában húsvét első napjára felfüggesztették a lakhelyelhagyási tilalmat, az éjszakai kijárási tilalom azonban hatályban maradt. Vasárnap engedélyezik a családi összejöveteleket legfeljebb öt felnőttig, a hozzájuk tartozó gyerekekkel. A teljes húsvéti időszakra vonatkozó országos zárlat április 11-ig lesz érvényben.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!