Megnyújtják a korlátozásokat Bécsben, tovább szigoríthatnak Németországban

2021. április 7. – 14:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben Magyarországon a 2,5 milliomodik beoltott után szerdától életbe léptek az első enyhítések (itt írtunk róla, kockázatos-e az első oltás után megkezdeni a nyitást), addig Ausztria keleti régiójában, így Bécsben, Alsó-Ausztriában és Burgenlandban is meghosszabbítják egy héttel, április 18-ig az április elsejével bevezetett járványügyi korlátozásokat. Bécs Város Külképviseleti Irodájának közleménye szerint az osztrák kormány és az érintett tartományok vezetői közösen döntöttek így, azért, mert nem csökken az új fertőzöttek száma.

„A lakosság egészsége és biztonsága számomra mindenek felett áll. Biztosítanunk kell, hogy a kórházak intenzív osztályán megfelelő kapacitások álljanak rendelkezésre, hiszen ott nemcsak koronavírus-fertőzötteket ápolnak, hanem olyanokat is, akik egy baleset vagy szívinfarktus után küzdenek az életükért”

– indokolta Michael Ludwig, Bécs polgármestere a keddi döntést. Ennek megfelelően április 18-ig marad a szigorú kijárási korlátozás, a távoktatás, és nem nyithatnak ki azok az üzletek sem, amelyek nem az alapellátáshoz nélkülözhetetlen dolgokat árusítanak.

Bécsben kedden 233 koronavírusos beteget ápoltak intenzív osztályon. Az osztrák főváros kórházaiban jelenleg érvényben lévő legmagasabb, 8-as fokozatú terv szerint 310 intenzíves ágy áll rendelkezésre Covid-betegek ellátására, de a szakértők már egy ennél is magasabb, 9-es szint kritériumain dolgoznak, hogy szükség esetén további kapacitásokat tudjanak felszabadítani és a Covid-betegek ellátásába bevonni. A többi osztrák tartomány készen áll betegetek átvenni az érintett régióktól, ha szükséges.

Németországban eközben rövid, de szigorú korlátozásokra készülnek, és az intézkedést Angela Merkel német kancellár is támogatja. Az országban most már közel hárommillióan fertőződtek meg, több mint 2,6 millióan meggyógyultak, és 77 ezernél is többen meghaltak.

A Reuters cikke szerint a német tartományok vezetői közül egyre többen sürgetik a lezárást annak érdekében hogy megfogják az országban a harmadik hullámot, és az igény jogosnak is tűnik, nyilatkozta Ulrike Demmer, a német kormány helyettes szóvivője, hozzátéve, hogy túl magas a terjedési ráta, és egyre többen igényelnek intenzív osztályos kezelést is.

Németországban hétnapos átlagokat figyelnek, vagyis azt, hogy mennyi a megelőző hét napon regisztrált új fertőzött 100 000 lakosra vetített száma. A cél mindig az, hogy 100 alatt maradjanak, ám most már efölött, 110,1-nél tartanak. Merkelék várhatóan április közepén döntenek az intézkedésekről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!