A Szputnyik V 91,6% hatásosságú a tünetes eseteknél

2021. február 2. – 14:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz Szputnyik V vakcina egy több mint 20 ezer fős mintán végzett kutatás alapján 91,6 százalék hatásosságú a tüneteket is mutató koronavírusnál.

A körülbelül húszezer, többségében fehér résztvevő háromnegyede kapta meg a Szputnyik V-t, míg a többieknek placebót adtak, olvasható a Guardian cikkében. Az oltással kapcsolatban semmilyen súlyos szövődmény nem lépett fel, enyhe influenzaszerű tünetek, gyengeség és az oltás helyén fájdalom jelentkezett a beoltottak között.

A Szputnyik V-ből két adagot kaptak a résztvevők 21 napos különbséggel. Az első dózis után a 14 964 emberből csak 19-en voltak koronavírusosak a vakcinázott csoportból, ez 0,1 százalék, míg a placebót kapó 4902 személyből 62-en lettek fertőzöttek, ami 1,3 százalékot jelent.

A kutatók azt írták a Lancet című orvosi lapban, hogy 2144 hatvan évnél idősebb ember vett részt a kutatásban, és ebben a csoportban a vakcina 91,6 százalékos hatásosságot mutatott a tünetekkel bíró koronavírussal szemben.

Azt a kutatók is hangsúlyozták, hogy ezt a vizsgálatot csak a tünettel járó koronavírusos esetekre végezték el, ahhoz további kutatásokra van szükség, hogy az oltásnak milyen hatása van a tünetmentes koronavírus-fertőzöttekre.

A hétvégén az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója is azt mondta, hogy 90 százalék feletti hatékonyságú a koronavírus elleni Szputnyik V vakcina.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!