Szokatlanul kusza a kormánytagok megszólalása a járvány utáni nyitásról

2021. február 6. – 18:27

frissítve

Szokatlanul kusza a kormánytagok megszólalása a járvány utáni nyitásról
Az operatív törzs péntek reggeli ülése – Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Szokatlanul szerteágazó a kormány kommunikációja a járványügyi korlátozások feloldásával kapcsolatban. Orbán konzultálna, Gulyás kétlépcsős nyitást emlegetett, Kásler pedig további fegyelmezettséget kér, és óva int a hirtelen nyitástól.

Miután az aktív fertőzöttek száma a korábbi kiugró adatokhoz képest valamelyest csökkent az elmúlt napokban, egyre több helyről érkezett nyomás a kormányra, hogy kezdjék előkészíteni a járványügyi korlátozások feloldását, melyek márciusig vannak érvényben. Köztük van Orbán Viktor édesanyja is, aki arra kérte fiát, hogy csináljon már valamit. A miniszterelnök arról beszélt péntek reggel a Kossuth Rádióban, hogy megérti az emberek türelmetlenségét, és azt ígérte, a nyitásról február közepe és március eleje között online nemzeti konzultációt fognak tartani.

Pár órával később Gulyás Gergely már azt mondta a kormányinfón, hogy a nyitás mindenképp „óvatos és szakaszos lesz”, és várhatóan két ütemben fog zajlani, az első ütem nagy valószínűséggel márciusban indul.

Aztán péntek délután Orbán újra megszólalt a témában, amikor közös sajtótájékoztatót tartott Andrej Babis cseh kormányfővel, ahol már az egylépcsős nyitást se zárta ki. Egészen pontosan úgy fogalmazott, március elejétől jöhetnek a lazítások, ha a Jóisten megengedi, és nem romlanak addig a számok. Megismételte továbbá, hogy nemzeti konzultáció keretében kérdezik majd meg az embereket, hogy egy lépésben történjen-e a nyitás, vagy több lépésben, illetve hogy mindenkire kiterjedjen-e, vagy csak bizonyos körre. „Van számos fontos kérdés, amiket február közepétől március elejéig meg tudunk beszélni, és március elején már hozhatunk új döntéseket” – tette hozzá a magyar kormányfő.

A nyitásról szóló nyilatkozatok sorát Kásler Miklós emberminiszter folytatta szombaton, Facebook-oldalán arról írt, hogy „a következő hetekben lesz talán a legnagyobb szükség a türelmünkre és bölcsességünkre.” Elismerte, hogy társas lényként a három hónapja tartó rendhagyó állapot „az idő előrehaladtával mind jobban próbára tesz bennünket.

Az óvatlan, hirtelen nyitást viszont, amelynek veszélyeire most éppen Portugália szolgál intő példával, elemi érdekünk elkerülni.”

A kulcsszavak Kásler szerint az óvatosság és fokozatosság lesznek. „Elkötelezettek vagyunk az élet mielőbbi normalizálása mellett, de ez csak a megfelelő védettség kialakítása és egy kedvező járványügyi helyzet mellett lehetséges.”

Ebben a folyamatban fontos mérföldkőnek nevezte, hogy a héten elkezdték a vakcinára regisztráltak oltását. Ugyanakkor további fegyelmezettséget kért Kásler, hogy megelőzzük a harmadik hullámot, amely több országban is megjelent az elmúlt hetekben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!