Gulyás: Két ütemben, március elejétől lehet részleges nyitás

2021. február 5. – 11:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szokásoktól eltérően nem csütörtökön, hanem pénteken tartott kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A halasztást a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitójával indokolta a Kormányzati Tájékoztatási Központ. (Ez volt az a rendezvény, ahol Varga Mihály és Parragh László is beszélt, Orbán Viktor pedig bejelentette, hogy februárban nemzeti konzultáció lesz a nyitásról.)

Szerdai ülésén a kormány értékelte a járványhelyzetet, a szakemberekre hallgatnak, de a védekezés csak akkor lehet eredményes, ha a kormány az emberek véleményére is tekintettel van, mondta Gulyás, aki bejelentette: február 15-én indul a nemzeti konzultáció az újranyitásról. A járványadatok jelenleg stagnálást mutatnak, a miniszter szerint ez annak lehet az eredménye, hogy a koronavírus egyes mutánsai gyorsabban terjednek a korábban ismert változatoknál. A nyitás mindenképp „óvatos és szakaszos lesz”, és várhatóan két ütemben fog zajlani, az első márciusban várható.

Magyarországnak érvényes szerződése van kínai és orosz vakcinákra is, ez Gulyás szerint az EU többi országához képest gyorsabb oltási programot tehet lehetővé. A miniszter szerint az operatív törzs felügyeli a regisztrációalapú oltás lefolytatását.

A gazdasági újraindítási akcióterv elfogadásáról is beszélt Gulyás Gergely, aki szerint a legfontosabb adat, hogy a foglalkoztatás a 2020-as szinten maradjon. Magyarországon négy és fél millióan dolgoznak, ez a miniszter szerint azt mutatja, hogy a válságkezelésnek nem feltétlenül kell a munkahelyek elvesztésével járnia: „A munkaalapú válságkezelés fenntartása mindenkinek az érdeke.” A bértámogatások állam által átvállalt része esetében a vendéglátóknál előfinanszírozásra áll át a rendszer, így Gulyás szerint nem várható késlekedés a bérek kifizetésében.

Február 1. és május 31. között az állami és önkormányzati ingatlanok után nem kell bérleti díjat fizetniük az éttermeknek, kávézóknak és konditermeknek, erről pénteken megjelenik a kormányrendelet. Ha nem állami vagy önkormányzati az ingatlan, a magánfelek közötti jogi vitába a kormány nem akar belemenni, de Gulyás személyes véleménye, hogy nekik sem kellene.

A kormány egyetért az üzemi étkezdék nyitvatartásával, mert ahhoz, hogy az ország működőképes maradjon, az embereknek dolgozniuk kell, munka közben pedig enniük is kell, érvelt a miniszter. Gulyás ugyanakkor azt támogatja, hogy inkább azok vegyék igénybe ezeket a helyeket, akik ott dolgoznak, ne pedig kívülről sétáljanak be emberek.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre válaszolva azt is elmondta pénteken, hogy a jelenlegi tervek szerint ha lesz nyitás, akkor két lépcsőben: március 1-jén és húsvétszombaton.

Oltás, plasztikkártya, nyájimmunitás

Gulyás szerint egy nap alatt 512 ezer embert tudnak beoltatni, tehát egy hétvége alatt kétszer ennyi ember beoltása lehetségesnek tűnik. Az a cél, hogy március 15-ig a regisztrált időseket beoltsák. A magyar kormány ötmillió vakcinára kötött szerződést Kínával, ebből februárban 250 ezer emberre elég vakcina jön. A plasztikkártya nem az oltottságot, hanem a védettséget fogja igazolni; a jogszabályok alapján az, aki megfertőződött, de meggyógyult, hat hónapig védett. A gyakorlati használatának részletei még nem ismertek, egyelőre az biztos, hogy annak nem lesz karanténkötelezettsége a határon, akinek van védettsége.

A magyar egészségügyi ellátás kockázatközösség-alapú, és mind a négymillió dolgozó ember befizeti ehhez a járadékot, mondta Gulyás pénteken. Sürgősségi ellátást mindenki kap, a miniszter szerint ugyanakkor kérdéses, hogy az is kapjon alapellátást, aki nem fizeti be a járulékait. Azt senki nem teheti meg, hogy az egészségügyi ellátását másokkal fizettesse meg, mondta Gulyás arra, hogy hetvenezer embernek válhat érvénytelenné a tajszáma, mert nem fizették be a járulékot.

Fennáll egy harmadik hullám veszélye, de egyelőre úgy tudjuk, hogy az oltás hatásos az új, gyorsabban terjedő mutációk ellen. A harmadik hullám pusztítása csak az oltással megfékezhető. Gulyás arról is beszélt, hogy a virológusok szerint nyolcszoros-kilencszeres lehet a látencia, így akár hárommillió feletti is lehet azoknak a magyaroknak a száma, akik (akár tünetmentesen) átestek már a koronavírus-fertőzésen. Ez alapján három és fél millió ember beoltása akár elegendő is lehet a nyájimmunitáshoz, de ebben bizonytalansági faktort jelent az, hogy a gyógyult fertőzöttek immunitásáról még nem lehet biztosan tudni, hogy meddig tart. Gulyás megismételte, hogy a jogszabály féléves immunitással számolt az esetükben.

Magyarország a Szputnyik vakcinával kapcsolatos összes tapasztalatát szívesen megosztja bárkivel, „és örülünk annak, ha ez iránt van érdeklődés”, mondta a kormányinfón a miniszter. A hazánkba érkezett orosz oltóanyaggal való oltás akár a napokban megkezdődhet, a Szputnyik oltóanyaga nem különbözik lényegesen a Pfizerétól.

A Telex kérdésére Gulyás azt mondta, hogy nem fordulhat elő, hogy más országokhoz hasonlóan Magyarországon is hiánytermék lesz az oltásokhoz szükséges fecskendő.

Rogán család, Trump, Szalay-Bobrovniczky

Rogán Antal és családjának ingatlanügyével kapcsolatos kérdésre Gulyás azt mondta: Magyarországon nagyon szigorú vagyonnyilatkozati kötelezettségük van a politikusoknak, és ha bárhol, bármilyen gyanú felmerül, vagyonnyilatkozati eljárás kezdeményezhető,

de Rogánék ügyében erre semmilyen okot nem lát a kormány.

A DK vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Rogán Antal új feleségének családi gazdagodása miatt, az erre vonatkozó pénteki kérdésről és Gulyás válaszáról itt írtunk hosszabban. Egy nyilvános adatvételi szerződés szerint Rogán Antal új felesége az egyik vevője annak a 1022 hektáros borsodi területnek, amelynek vételárából a vevők 83 millió forintot saját zsebből, a maradék 1,5 milliárdot pedig a Budapest Bank hiteléből állták. A Telex témában készült helyszíni riportját itt olvashatja.

Globális és európai vita is zajlik arról, hogy a közösségi médiumok, például a Facebook és a Twitter szabályozását nem az államok tudják kontrollálni, hanem globális nagy cégek. Azt, hogy Donald Trump több mint 80 milliós követőtáborral rendelkező Twitter-fiókját „mindenféle jogsértés nélkül” függesztették fel, Gulyás szerint senki nem támogathatja, aki hisz a szólásszabadságban és demokrata.

Gulyás szerint lesznek nyáron Magyarországon megtartott futball-Eb-meccsek.

A Telex kérdésére Gulyás Gergely azt mondta: hogy Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár nyolc évvel ezelőtt karambolozott, indult ellene eljárás, de Gulyás Gergely szerint az osztrák hatóságok nem állapították meg a volt diplomata felelősségét. A biztosító fizette a kárt, ezért a miniszter nem lát semmilyen intézkedésre való okot. Ahogy arról a Telex korábban beszámolt: Szalay-Bobrovniczky még bécsi nagykövetként ittasan, a gyerekeivel a szolgálati autójában karambolozott az osztrák fővárosban, a balesetről pedig többször is elhallgatta a saját ittasságára vonatkozó információt a Külügyminisztérium elől.

Arra a kérdésre, hogy Gulyás Gergely morálisan elfogadhatónak tartja-e ezt a magatartást, a miniszer nem válaszolt. Gulyás ugyanakkor elismerte és megköszönte Szalay-Bobrovniczky eddigi munkáját.

Ezek voltak a Telex előre beküldött kérdései a héten

  • Meg tudja-e erősíteni, hogy egy miniszter menyasszonya – azóta már felesége – és családja 95 százalékos hitellel vett 1,6 milliárd forintért földeket, a vásárláshoz pedig a hitelt meg egy állami bank adta? Az ügy során konkrétan néhány héttel az esküvő előtt több mint 1022 hektárnyi területet vettek meg több mint másfél milliárd forintért Északkelet-Magyarország hegyei között, a vételár 95 százalékát ezekben az esetekben is a Budapest Banktól kapott kölcsönből fedezték. Etikusnak tartja-e ezeket a vásárlásokat, valamint az állami pénzintézet eljárását, még ha törvényesnek is tekinti? Indul vizsgálat az ügyben?
  • Elfogadható-e a magyar kormány számára, hogy a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter több, jelentős értékű budai ingatlan 2020-as megszerzéséről úgy nyilatkozott vagyonbevallásában, hogy azok ingyenesen kerültek a birtokába? Indul-e vagyonosodási vizsgálat Mager Andrea ingatlanszerzéseit vizsgálva? Ha nem, miért nem?
  • Maradhat-e helyettes államtitkár a Miniszterelnökségen Szalay-Bobrovniczky Vince? A politikusról a napokban írtuk meg, hogy bécsi nagykövetként ittasan, a gyerekeivel a szolgálati autójában karambolozott az osztrák fővárosban, a balesetről pedig többször is elhallgatta a saját ittasságára vonatkozó információt a Külügyminisztérium elől. Gulyás Gergely morálisan elfogadhatónak tartja-e ezt a magatartást? Bízik-e ezek után is a beosztottjában?
  • Hogy állunk fecskendőkkel? Előfordulhat, hogy Magyarországon is hiánytermék lesz ez, mint más országokban?
  • Mi az oltási ajánlás kismamáknak/szoptató nőknek/gyereket tervezőknek?
  • Ha a várandós vagy gyermeket tervező nők nem is kapnak védőoltást, miért nem oltják be a velük egy háztartásban élőket, hogy így védjék őket? Németországban ez az oltási rend része.
  • Mennyire tartják a járványügyi szabályokkal összeegyeztethetőnek az úgynevezett „elvileteles” alkoholos ital – forralt bor, sör – árusítását, adott esetben annak közterületi – például a vendéglátó egységek közelében, gázmelegítő alatti – fogyasztását?
  • Szabályos-e, hogy vendéglátóipari egységek elvitelre árusítanak alkoholt (röviditalt, sört, forralt bort)?
  • Szabályos-e, hogy ezt a vásárlók az üzlet elé kitett könyöklőknél fogyasztják el?
  • Ha nem, kinek a felelőssége ez: a bolté, vagy a vásárlóké?
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!