Parragh: Magyarországé az EU egyik legjobban teljesítő gazdasága

2021. február 4. – 10:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Varga Mihály és Parragh László is beszélt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján.

Magyarországé az EU egyik legjobban teljesítő gazdasága, mondta Parragh László, a MKIK elnöke. Szerinte a beruházási ráta a legmagasabb volt az EU-ban, a munkanélküliségi rátánk a negyedik legkisebb, az államadósság-csökkenés is a negyedik legnagyobb mértékű volt 2010 és 2019 között. 2016 után az EU-átlaghoz képest meredeken nőtt a beruházás Magyarországon. A járvány mindkét hulláma rosszul jött, de bízik abban, hogy tavasz végére újra javulhatnak a számok. Parragh szerint nem igaz, hogy a magyar gazdaság bajban van, csak bizonyos ágazatok vannak bajban, azokon kell segíteni.

A korábbi gazdasági viselkedési modellek meg fognak változni, mondta Parragh. Azzal számolnak, ha újraindul a gazdaság nagyon sok átrendeződés lesz. „Ha például újra elmehetünk a Balatonra, megint kevés lesz a pincér és a szakács” – mondta. A fő makrogazdasági veszély például a nem teljesítő hitelek arányának növekedése, a lánctartozások erősödése. A csődhullám veszélyével is számolni kell a moratóriumok lejárta után. Az infláció pedig növekedhet.

Varga Mihály arról beszélt, március olyan visszaesést hozott a gazdaságban, hogy az első negyedévet is lerontotta, de a második negyedév brutális visszaesést hozott, gyakorlatilag satufékről ebszélhetünk a gazdaságban. A foglalkozásban állók száma magas maradt, folytatódtak a beruházások, amelyeket a kormány támogatott. A kormány 4000 milliárd forintot költött a gazdaság támogatására, ezermilliárd volt az az összeg, ami az államháztartásból hiányzott a gazdaság gyengébb teljesítménye miatt, tette hozzá.

Varga szerint fokozatos, a gazdaságot nem fékező adósságrendezést valósított meg a kormány, az államdósság az EU-átlag alatt van, a hiány pedig az átlag szintjén. A devizaadósság már csak 20 százalék alatti, miközben 2010-ben 50 százalék fölött volt, mondta.

Varga Mihály a kilátásokkal kapcsolatban azt mondta, az idei év második negyedévében két számjegyű növekedés lehet a gazdaságban. Persze mindez jelentősen függ a járvány lefutásától, tette hozzá.

Orbán Viktor beszédéről külön cikkben számolunk be >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!