Orbán nem zárja ki az egylépéses nyitást sem, a konzultációtól teszi függővé

2021. február 5. – 15:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor Andrej Babis cseh kormányfővel találkozott, és tartottak közös sajtótájékoztatót a megbeszélés végén. Orbán azzal kezdte, hogy „végre megindult a diplomáciai élet is, és az egymással szövetséget ápoló államok képviselői is tudnak találkozni. A járvány új szakaszába lépett, van vakcina, arról szól minden, hogyan szerezzünk vakcinát, hogyan oltsunk be minél több embert”.

A magyar kormányfő azt mondta, aki gyors, az életet ment, aki lassú, életet veszít. „Nem várhatunk Brüsszelre, a brüsszeli vakcinabeszerzés lassú”, mondta. Tanulni akarunk egymástól, hogyan lehet felgyorsítani a beszerzést. Tavaly megindítottuk a beszerzési kísérleteket Oroszország és Kína irányában, megkötötték a szerződéseket, ezeket a tapasztalatokat átadtuk a cseheknek. Mindent fölfedtünk a tárgyalások során, egyetlen műhelytitkot sem tartottunk meg magunknak, mondta Orbán.

A kormányfő szerint „Magyarország egy tekintetben talán kiemelkedően teljesít európai összefüggésben, az pedig a meghozott jogszabályok betartása”. Pedig a magyarok nem erről voltak híresek, a virtust inkább a kiskapuk kereséséből szoktak űzni, de úgy látom, amikor baj van, megkomolyodunk, mondta a miniszterelnök. Szerinte lehet összefüggés a között, hogy a jogszabályokat betartják a magyarok, és aközött, hogy „a konzultációs rendszert is elővettük a válságkezelésben, amikor lehetett, megkérdeztük az embereket, mi kibírható, mi az ami már kibírhatatlan, és a szabályalkotásnál próbáltunk erre tekintettel lenni”.

„Így lesz ez most a nyitásnál is. Március elejétől szeretnénk már lazítani, ha a Jóisten megengedi, és nem romlanak a számok, akkor ezt egy konzultáció előzi meg, egy lépésben történjen-e ez, több lépésben, mindenkire kiterjedjen, vagy csak bizonyos körre terjedjen ki. Van számos fontos kérdés, amiket február közepétől március elejéig meg tudunk beszélni, és március elején már hozhatunk új döntéseket.”

A szintén pénteki Kormányinfón egyébként Gulyás Gergely kétlépéses nyitásról beszélt.

Orbán azzal folytatta, hogy előny, hogy nem kell koalíciós kormányt vinni, mint ahogy 1998 és 2002 között. „Nem próbál meg ezzel a Jóisten”, mondta. (Hivatalosan egyébként a Fidesz nem egyedül, hanem a KDNP-vel pártszövetségben kormányoz, de tény, hogy ez távol áll a koalíciós kormányzástól.)

Orbán azt is mondta, hogy a vakcinákat illetően a magyar tudás egy része Szerbiából táplálkozik, ott alkalmazzák immár tömegesen a kínai és orosz vakcinát is. „Megosztottuk a Szerbián keresztül gyűjtött tapasztalatokat is”, mondta. Hozzátette, hogy azt is mondta Babisnak, de részletes megtárgyalásra nem jutott idő, hogy „a védekezést lezártuk, támadásba lendültünk át”, ennek egyik eleme például a gazdasági akcióterv.

A kormányfő azt mondta, nem most kell megbeszélni, hogy az EU-s beszerzést lehetett-e volna jobban, gyorsabban. Most vakcinát kell szerezni, a többit ráérünk megbeszélni. Nem csak a vakcina kérdését (keleti/nyugati), a védekezés kérdését sem érdemes átpolitizálni, politikai vitát a válság lezárása után lesz érdemes folytatni, mondta. Beszélt arról is, hogy Magyarország bonyolult ország, ismer olyan idősek otthonát, ahol azt mondták, ne vigyen oda senki amerikai vakcinát.

„Azt szoktam mondani mindenkinek, hogy amikor a kommunizmus itt összeomlott, pontosabban összedöntöttük, 26-27 éves voltam. Eddigre az összes kötelező oltást megkaptam. Ez kivétel nélkül mind szovjet volt, és elég jól állok itt a lábamon.”

Nem érdemes politikai szemüveggel nézni a vakcinát, mondta. „Az orosz vakcinával kapcsolatos bizalmatlanságról azt gondolom, azt majd az idő meg fogja oldani”. De az oltás önkéntes, ha valakinek nem kell orosz, az nem kapja meg.

Ami a kínai vakcinát illeti, az bonyolultabb, de kínaival több embert oltottak be. Szerbiában oltanak kínaival is, van erről is tapasztalatunk, de az orosz vakcina engedélyezése előrébb van. „Nekem nem áll módomban sürgetni az ezzel foglalkozó hatóságokat, de azt kérem mindenkitől, hogy dolgozzon, minden munkaórát használjon ki.”

Babis: Származási helyből ne csináljunk politikát

Babis azt mondta, rengeteg hasznos információt kaptak, és közösen megállapodtak, hogy a legjobb oltóanyag az, ami biztonságos, és mindketten megtesznek mindent, hogy a legtöbb ilyen oltóanyagot beszerezzék. De arról is megállapodtak, hogy a legjobb oltóanyag, ami rögtön rendelkezésre áll. Az oltóanyag származási helyéből nem szabad politikai kérdést csinálni, mondta.

Azt is megtudta, hogy a magyar kormány hogyan oldja meg a jóváhagyását azoknak az oltóanyagoknak, amelyek az EU-ban még nincsenek jóváhagyva.

Babis megköszönte a Magyarországtól kapott 150 lélegeztetőgépet. Információt kaptak arról is, hogy milyen ellenanyagot, gyógyszert hogyan alkalmaz Magyarország. Hasznos volt a találkozó, hangsúlyozta. Ő is, mint Orbán, mindent megtesz, hogy az állampolgárok életét megvédje.

Egy későbbi kérdésre válaszolva Babis azt mondta, beszélt Merkellel az orosz és kínai vakcináról, és Merkel is felszólít arra mindenkit, hogy ezt az oltóanyagot jóváhagyja az EU-s ügynökség. Babis azt mondta, ha megkapnák az oltóanyagot, hasonló úton indulnának el, mint a magyarok, mert most az időről van szó, az időről beszélünk.

A két kormányfőt kérdezték a bamlanivimab ellenanyag-gyógyszerről is. Orbán azt mondta, a politikusok nem virológus szakemberek, ő ezt a kérdést a szakemberekre, orvosokra hagyja, ők majd elmondják a szakmai véleményüket, és ezek alapján a politikusok politikai döntést hoznak. Magyarországon erre megadták az engedélyt, Kásler miniszter egy szakmai véleményt előterjesztett, ezt az operatív törzs jóváhagyta. Minden továbbiról a szakértőknek kell dönteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!