Nem kaptak vakcinát, a levél meg spambe ment – 4600 háziorvosból 1080 kezdhette meg az idősek oltását

Legfontosabb

2021. február 4. – 14:29

frissítve

Nem kaptak vakcinát, a levél meg spambe ment – 4600 háziorvosból 1080 kezdhette meg az idősek oltását
Oltásra várakozók egy V. kerületi háziorvosi rendelőben 2021. február 4-én, ahova már megérkezett a Moderna vakcinája – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Ma indult el Magyarországon a lakosság szélesebb körű immunizációja a koronavírus ellen, de a tömeges oltást egyelőre a vakcinahiány és szervezési problémák hátráltatják. A Telex több olyan háziorvossal beszélt, aki kénytelen volt arról értesíteni pácienseit, hogy ma mégsem tud oltani, mert nem kapott vakcinát. A 4600 felnőtt háziorvosi praxis közül egyelőre 1080-ban kezdődhetett meg az idős emberek beoltása a Moderna vakcinájával. Emellett a többi háziorvos is küldhetett mától betegeket a kórházi oltópontokra, ahol a Pfizer–BioNTech oltóanyagát adják be. Első körben kb. 40 ezer idős, krónikus beteg ember kaphat oltást az elkövetkező napokban.

Egy Nyugat-Magyarországon lakó, 86 éves, pacemakerrel élő nő a héten végül hiába várta, hogy csütörtökön beoltják. Hétfőn még azzal hívta fel háziorvosa, hogy csütörtökön 10:30-ra menjen be a rendelőbe, ahol megkapja a vakcinát. Az egész család örült. Szerdán aztán váratlan fordulat történt: azzal hívták fel a háziorvosi rendelőből, hogy nem érkezett vakcina, nem tudnak oltani. Majd értesíteni fogják.

Több budapesti és vidéki háziorvos is arról számolt be a Telexnek, hogy bár idős pácienseiknek még a hét elején azt mondták, kapnak oltást, most a türelmüket kellett kérni, mert a vakcinák nem érkeztek meg hozzájuk. Közben 1080 háziorvosnál, valamint a kórházak oltópontjain zajlik a koronavírus szempontjából leginkább veszélyeztetett, idős emberek oltása.

Eléggé esetlegesnek tűnik, milyen alapon kapott az egyik háziorvos vakcinát, a másik pedig nem.

A hivatalos közlés az volt, hogy a nagyobb praxisok kapnak most vakcinát, de egy budapesti háziorvos azt mondta: míg neki az 1600 fős praxisba nem jutott vakcina, egy közelben dolgozó kollégája kapott, pedig hozzá csak 1200 beteg tartozik. Ugyanígy az egyik pesti kerület háziorvosi rendelőjében dolgozó orvosok csütörtökön megkezdhették az oltást, a kerület másik önkormányzati rendelőjében praktizáló háziorvosok azonban nem.

A vakcinahiány nem a háziorvosok hibája, még csak nem is a kormányé. A múlt héten még úgy lehetett tudni, hogy a Moderna 18 000 adag (1800 ampullányi) vakcinát szállít Magyarországra. A problémát az okozza, hogy a Moderna az ígért 18 000 adag helyett most csak 10 800 adagnyit tudott Magyarországra szállítani, ezért csütörtöktől csak 1080 háziorvos kezdhette el beadni a rendelőjében az oltóanyagot idős betegeinek.

Múlt hét pénteken még a 18 ezres mennyiséghez kezdték el a szervezést. 1800 nagyobb háziorvosi praxishoz akartak 1-1 ampullát eljuttatni, amellyel 10-10 idős, nyolcvan év feletti beteg oltását lehetett volna elkezdeni. A háziorvosok emellett kijelölhettek még 6-6 további idős, krónikus betegséggel küzdő pácienst, akiket a kórházakban működő oltópontokra küldhettek be. Azért kell pontosan 10, illetve 6 embert kiválasztani a háziorvosoknak, hogy az ampullák tartalmát mind fel tudják használni, ne kelljen kidobni semmit. Ez komoly logisztikát igényel.

Az orvosoknak a múlt hét végén elküldték azoknak a praxisukba tartozó, 80 év feletti pácienseknek a nevét, akik már regisztráltak az oltásra. Az oltást most csak azok kaphatják meg, akik vagy akiket online, illetve levélben regisztráltak. Az orvosok feladata az volt, hogy egyenként értesítsék a tíz legveszélyeztetettebb idős betegüket arról, hogy hamarosan oltást kapnak.

Egy háziorvos azt mondta, az ő körzetében 69 nyolcvan évnél idősebb ember van, aki regisztrált is az oltásra. Az orvos a legidősebbektől indulva határozta meg az első 10, oltásra kijelölt páciensét. Egy vidéki háziorvos ugyanakkor azt mondta a Telexnek: nála mindössze 3 idős ember regisztrált az oltásra, így egy másik praxissal összefogva tudták meghatározni azt a 6 embert, akit az oltópontra küldenek.

Hétfőn reggeltől délutánig megállás nélkül telefonáltam

– mondta a Telexnek egy háziorvos. Nagyrészt 90 évnél idősebb betegeit vagy a hozzátartozóikat próbálta elérni, és mondta nekik, hogy fognak oltást kapni. A háziorvos azonban szerdán délután arról volt kénytelen értesíteni ugyanezeket a betegeit, hogy nem lesz oltás. Arról kapott ugyanis levelet a kormányhivataltól, hogy a Moderna nem szállított elég vakcinát, így egyelőre az ő praxisa nem kap az oltóanyagból.

Egy idős férfit oltanak be a Moderna vakcinájával egy V. kerületi háziorvosi rendelőben 2021. február 4-én – Fotó: Huszti István / Telex
Egy idős férfit oltanak be a Moderna vakcinájával egy V. kerületi háziorvosi rendelőben 2021. február 4-én – Fotó: Huszti István / Telex

Azok a praxisok, amelyek nem kaptak a Moderna-vakcinából, a listáról kiválasztott 6 betegüket elküldhették a kórházi oltópontra, ahol Pfizer–BioNTech-vakcinát adnak be nekik. De ez sem ment egyszerűen.

Szerdán délután nemcsak nekem, de több kollégámnak is a spam mappába érkezett az a levél, ami egy táblázatban sorolta fel, hányra kell a hat betegünknek megjelennie az oltóponton. Volt olyan kollégám, aki csak csütörtök reggel vette észre azt, hogy a kiválasztott betegeinek ma délre már oda kell érniük a kórházi oltópontra. Ilyen rövid idő alatt nem lehet betegszállítót rendelni, arra kértük a családtagokat, próbálják megoldani idős rokonaik szállítását.

A cikk elején idézett nyugat-magyarországi nő barátnőjét is egy oltópontra irányította a háziorvosa, de az ő esetében sem ment gördülékenyen a szervezés: először azt mondták neki, hogy Zalaegerszegen kapja meg az oltást, de aztán változtattak, és végül Nagykanizsán adják be neki az injekciót.

Ugyan Müller Cecília hétfőn azt ígérte, a hiányzó Moderna-oltóanyagok a héten megérkeznek, és várnak még 85 410 Pfizer–BioNTech-vakcinát is, ezek megérkezéséről egyelőre hivatalosan nem tudni. A kormányhivatal a háziorvosoknak kiküldött levelében ezt írja:

Tájékoztatom, hogy a héten 85 410 Pfizer-vakcinát vártunk, a Moderna-oltóanyagok száma azonban bizonytalan, emiatt az e heti oltási ütemtervet át kellett alakítani, így az Ön praxisában a fentiek miatt oltóanyagot a héten nem tudunk kiszállítani. Kérem erről az esetlegesen oltásra kijelölt pácienseit értesítse. Amint megérkezik az újabb Moderna-oltóanyag, a praxisához tartozó páciensek oltása megtörténhet, erről fogunk küldeni tájékoztatást.

Kik kapják, mikor és hol? És én mikor? Kérdések és válaszok a csütörtökön induló nagy oltókampányról.

Cikkünk eredeti verziójának címében 6500 háziorvos szerepelt, de ez a szám a házi gyermekorvosokat is tartalmazta, akik most nem oltanak. A címet ezért módosítottuk. Abban most csak a felnőtt háziorvosok száma szerepel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!