Orbánt arra kérte az anyja, hogy most már csináljon valamit

2021. február 5. – 07:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor a Kossuth rádióban ismertette a koronavírus-járvány legújabb adatait. Az elmúlt 24 órában 1576 új fertőzöttet regisztráltak, 98 ember meghalt, 3638 embert kezelnek kórházban, 302 ember van lélegeztetőgépen – sorolta a kormányfő, aki szerint megállt a helyzet javulása, inkább stagnálásról, némi romlásról lehet beszámolni.

A kormányfő szerint több mint 264 ezer embert oltottak be Magyarországon legalább egyszer, több mint 90 ezret pedig már kétszer.

Kijelentette: március elejére a legalább egyszer beoltottak és a fertőzésen kevesebb mint hat hónapja átesettek több mint 1 millióan lesznek. Március 15-re minden 60 év feletti állampolgár be lesz oltva azok közül, akik regisztráltak. Április elejére 2 millióan lehetnek az oltottak és a fertőzésen átesettek. Orbán szerint ez már jól néz ki, ezzel lehet kezdeni valamit. A számok szerinte a nagy valószínűséggel beérkező vakcinaszállítmányokhoz vannak igazítva.

Orbán szerint jövő héten már talán orosz vakcinával is fognak oltani, a kínait még vizsgálják a magyar szakemberek. Ismét elmondta, hogy lassan halad a brüsszeli vakcinabeszerzés.

Orbán megérti, hogy türelmetlenek az emberek; mint fogalmazott a rádióban, már az édesanyja is arra kérte, hogy csináljon valamit. A nyitásról február közepe és március eleje között online nemzeti konzultációt fognak tartani.

5 százalék körüli visszaeséssel számol

Az újranyitással kapcsolatban bármit el tud képzelni; azt is, hogy lesznek többletjogaik a már beoltottaknak és a fertőzésen 6 hónapon belül átesetteknek, és azt is, hogy nem lesz ilyen, ha a többség ezt nem tartja méltányosnak. „Akkor egy ilyen intézkedés inkább roncsolja a társadalmat, mint építi” – fogalmazott. Később hozzátette: aki nem regisztrált az oltásra, azon nem tudnak segíteni.

A kormányfő arról is beszélt, hogy igazuk van az elégedetlen vendéglátósoknak. A kormány előzetesen egy utófinanszírozásos rendszert gondolt el, de „ez nem volt szerencsés”, ezért megváltoztatták, és februárban egy összegben megkapnak mindent, amit eddig kellett volna.

A kkv-knak 10 millió forintos hitelt kínálnak tíz évre, és csak három év múlva kell majd elkezdeniük törleszteni, ami jelentős költségvetési kiadást hoz magával, de Orbán szerint megéri.

Hogy a védekezés sikeres volt-e vagy sem, arról megy egy vita, de Orbán szerint az a legfőbb mérce, hogy mennyien dolgoznak, ő pedig úgy látja, hogy sikerült megvédeni a munkahelyeket. Ha pedig munka van, akkor minden van, ez a kormány filozófiája.

Orbán szerint 2021 jó eséllyel egy példátlanul sikeres újraindítási év lesz, 2020 pedig nemzetközi összevetésben egyáltalán nem néz ki rosszul. A visszaesés 5,1-5,2 százalék körül lesz, amivel Magyarország megelőzi Ausztriát, nagyjából egy szintben van Németországgal, és talán még a cseheket is sikerül megelőzni – mondta.

A kormányfő hosszan beszélt a Fidesz családpolitikájának fontosságáról és eredményeiről. Állítása szerint bár szeret választást nyerni, ő nem választási ciklusokban, hanem nemzedékekben gondolkodik. Azt állította, hogy ha nem a jelenlegi kormány családpolitikája lett volna az elmúlt tíz évben, akkor 2010 óta 115 ezerrel kevesebb gyerek született volna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!