Napi adatok: 11 289 új fertőzöttet regisztráltak, 135-en haltak meg

2021. november 19. – 09:04

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 11 289 (az előző napi adatokhoz képest +522)
  • Új halálos áldozatok száma: 135 (az előző napi adatokhoz képest +4)
  • Kórházban kezelt betegek száma: 6122 (az előző nap közölt adathoz képest +153)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 613 (az előző nap közölt adatokhoz képest +7)
  • Új mintavételek száma: 51 927 (az előző napi adatokhoz képest +7055)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 018 000 (az előző nap közölt adatokhoz képest +5000)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 5 788 775 (az előző nap közölt adatokhoz képest +3817)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 1 765  000 (az előző nap közölt adatokhoz képest +51 000)

közölte csütörtökön a koronavírus terjedéséről tájékoztató kormányzati oldal. Egy évvel ezelőtt ezen a napon 7532 kórházban ápolt betegről számolt be a kormányzat, közülük 580-an szorultak gépi lélegeztetésre. Az új fertőzöttek száma 4512 volt, és 92-en haltak meg. Ekkor még nem indult el az oltás Magyarországon, de az este 8-tól hajnal 5-ig tartó kijárási korlátozás már életbe lépett. Ennél magasabb legutóbb május 1-jén volt a lélegeztetőgépre szorulók száma, a halálos áldozatok száma pedig május 4-én haladta meg a mostanit.

Hosszas várakozás után a kormány csütörtökön szigorított a járványügyi intézkedéseken: szombat nulla órától kötelező lesz a maszkhasználat zárt térben, jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón (részletes percről percre tudósításunkat itt olvashatja).

A zárt terek alól kivételt jelentenek az irodák és a sportolásra szolgáló helyiségek. A szolgáltatók esetében mindenhol kötelező lesz a maszk, ahol egy helyiségben rendszeresen öt főnél többen tartózkodnak, ennek részletei már hivatalosan is megjelentek, ebben a cikkünkben írtunk róluk részletesen. Döntött a kormány arról is, hogy védettségi igazolvány kell az 500 főnél nagyobb rendezvények látogatásához. A harmadik döntés, hogy az egészségügyben kötelező lesz a harmadik oltás. Az iskolaigazgatók jogot kapnak arra, hogy döntsenek a maszkviselésről.

Arra a kérdésre, hogy visszatérhet-e a digitális oktatás az oktatásban, Gulyás rávágta, hogy

nem.

Gulyás szerint nagyon fontos, hogy az iskolák működjenek, mert ha azok megállnak, akkor minden megáll. Azt is mondta, hogy december elejére jó esély van rá, hogy lesz EMA-engedély arra, hogy a 12 év alattiakat is be lehessen oltani.

Szokásos péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor ismét az oltás fontosságáról beszélt. Azt mondta, akkor nem lesz ötödik hullám, ha mindenki beoltja magát, majd hozzátette: „nem fogjuk tudni elkerülni, hogy mindenki beoltassa magát”, mert az oltatlanok csak megnyújtják a járvány időszakát.

Ennek ellenére a beoltottak száma lassú toporgás után csak keddre érte el a hatmilliót. Azért, hogy minél többen felvegyék az oltást, a kormány oltási akcióhetet is szervezett november 22. és 28. között a kórházi oltópontokon. Országszerte megemelt oltási kapacitással és időpontfoglalás nélkül is várják a még oltatlanokat, és akár a második, harmadik oltást felvenni kívánókat is.

Még soha nem volt ennyire fontos a védőoltás, hangsúlyozta Müller Cecília országos tisztifőorvos, aki hosszú idő után egy videóban jelentkezett be a Facebookon, hogy elmondja, megjelent a delta plusz variáns is, amely már a tünetek megjelenése előtti két napban is fertőzhet.

Az eltérő vakcinák magyarázhatják, hogy arányaiban sokkal több magyar oltott fertőződik meg, mint amerikai – derül ki egy, a koronavírus elleni vakcinák magyarországi hatékonyságáról szóló tanulmányból, amelyről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) csütörtökön frissítette a járványügyi térképét, amely szerint Magyarországon az elmúlt héthez képest romlott a járványhelyzet, már az ország összes régióját a legsúlyosabb, sötétvörös kategóriába sorolták.

Közben egy, a Science folyóiratban megjelent tanulmány szerint a Vuhanban található Huanan piac egyik árusa, egy bizonyos Vej Kuj-hszien lehetett a koronavírus első áldozata, nem pedig egy 41 éves könyvelő, ahogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatása korábban megállapította.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!