Egész Magyarország a legsúlyosabb kategóriába került az EU friss járványügyi térképén

2021. november 18. – 20:54

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) csütörtökön frissítette a járványügyi térképét. Eszerint Magyarországon az elmúlt héthez képest romlott a járványhelyzet, már az ország összes régióját a legsúlyosabb, sötétvörös kategóriába sorolták – írja a Portfolio.

Az ECDC besorolása tájékoztató jellegű, közvetlen szigorításokkal nem jár, viszont több állam is figyelembe veszi, amikor egy-egy ország koronavírus-helyzetét próbálja felmérni. A térkép a regisztrált új fertőzések, valamint a tesztek pozitivitási aránya alapján sorolja kategóriákba az egyes országokat, régiókat. A zöld szín enyhébb, a vörös súlyosabb járványterjedési dinamikát jelöl.

A legsúlyosabb, sötétvörös kategóriába akkor kerül egy régió, ha a 14 napos kumulált fertőzésgyakorisági mutatója 500 vagy a fölött van.

Múlt héten Magyarország északnyugati térsége még nem sötétvörös, hanem csak vörös színű volt, vagyis 200 és 500 közötti volt a százezer főre jutó fertőzésszám. A térkép változása nem váratlan, mivel leköveti az elmúlt egy hét romló járványügyi adatait.

Az ECDC koronavírus-térképe 2021. november 18-án – Forrás: EuroGeographics
Az ECDC koronavírus-térképe 2021. november 18-án – Forrás: EuroGeographics
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!