Egy piaci kofa lehetett az első ember, aki igazoltan megbetegedett Kínában a koronavírussal

2021. november 18. – 20:48

Másolás

Vágólapra másolva

A Science folyóiratban megjelent tanulmány szerint a Vuhanban található Huanan piac egyik árusa, egy bizonyos Vej Kuj-hszien lehetett a koronavírus első áldozata, nem pedig egy 41 éves könyvelő, ahogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatása korábban megállapította.

Michael Worobey a koronavírus kínai megjelenését vizsgálta, különös figyelemmel azt a pár hetet, amikor a vírus már felbukkant, de a hatóságok még nem gyanakodtak arra, hogy valami sokkal komolyabb is lehetne belőle.

A WHO korábban azt állapította meg, hogy egy Csen nevű férfi lehetett az első beteg. A 41 éves, könyvelőként dolgozó férfi a kínai televíziónak arról beszélt még decemberben, hogy lázas volt, fájt a mellkasa, és a legkisebb tevékenységtől is kapkodnia kellett a levegőért. A WHO kutatása december 8-ra tette Csen megbetegedésének dátumát, ezzel pedig ő lett a legkorábbi azonosított vírushordozó.

Worobey azonban arra jutott, hogy a december 8-i dátum gyakorlatilag hasraütésszerűen született, a WHO ugyanis nem kérdezte meg a férfit, hogy mikor lett beteg, a napot csak később kommunikálta a hupeji tartományi kórház. A kavarodás alapja az lehetett, hogy Csennek december 9-én fogműtéte volt, és akkoriban írtak fel neki antibiotikumot. Csen később már arról beszélt a kínai médiának, hogy 16-án voltak először tünetei.

Worobey szerint az első, igazoltan koronavírusos beteg Vej Kuj-hszien lehetett, aki december 11-én mutatott először tüneteket. A nő azon a piacon dolgozott, amit a koronavírus kitörésének helyszíneként tartanak számon. Az amerikai orvos szerint a WHO kutatói zsákutcának tartották Csent, aki nem nagyon utazott, sőt, még arra az ominózus piacra be sem tette a lábát. Mivel viszont ő volt az időrendben az első beteg, nem foglalkoztak azzal, hogy egész pontosan hogyan terjedhetett el a vírus a piacon, ahol tömegesen fertőződtek meg az emberek, és amit a kínai hatóságok 2020 elején be is zártak.

A New York Times által megkérdezett kutatók megjegyzik, hogy még mindig nagyon sok bizonytalanság van a vírus megjelenésének körülményeinél, de azt biztosan ki lehet jelenteni, hogy a Huanan piac egy úgynevezett szuperterjesztő helyszín volt.

(New York Times)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!