Bécs belvárosában is több tízezres tüntetést szerveztek a lezárások ellen

2021. november 20. – 13:10

Bécs belvárosában is több tízezres tüntetést szerveztek a lezárások ellen
Tüntetők Bécs belvárosában – Fotó: Munk Veronika / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A hétfőtől érvényes teljes lezárás ellen tüntetnek Ausztriában. Néhány százan gyűltek össze Bécs belvárosában, a Mariahilfer Straße elején, a múzeumnegyed környékén szombaton délelőtt, jelentette a helyszínről munkatársunk. A tiltakozást az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szervezte, körülbelül kéttucatnyi rendőr biztosítja. Az osztrák főváros több pontján lesznek megmozdulások, amelyeken az eddigi hírek szerint nem voltak incidensek.

FRISSÍTÉS 15:00-kor: Kora délutánra többezres tömeg gyűlt össze.

FRISSÍTÉS 22:12-kor: Késő délutánra már több tízezresre duzzadt a tömeg, a rendőrség beszámolója alapján nagyjából 35 ezren lehettek az utcán Bécsben. A hivatalos közlés szerint kevesebb mint tíz embert tartóztattak le a koronavírussal kapcsolatos korlátozások megsértéséért, illetve náci jelképek miatt.

Tüntetők Bécs belvárosában – Fotó: Munk Veronika / Telex
Tüntetők Bécs belvárosában – Fotó: Munk Veronika / Telex

Az APA osztrák hírügynökség híre szerint Herbert Kickl, az FPÖ elnöke azért nem tudott részt venni a szombati tüntetésen, mert előző nap pozitív lett a koronavírus-tesztje. A kormány pénteki bejelentését úgy kommentálta, hogy „Ausztria immár diktatúra”.

Herbert Kickl távolmaradásától függetlenül az FPÖ százezer embert vár a szombati tüntetéssorozatra.

De mit is jelentettek be pénteken? Hétfőtől tíznapos zárlat lesz érvényben mindenkire, függetlenül attól, hogy beoltották-e a koronavírus ellen, vagy sem. Ha a helyzet nem javul, a rendkívüli intézkedést újabb tíz nappal meghosszabbítják. Az oltatlanokat a húsznapos időszak után is otthon tartják, ameddig be nem oltatják magukat, ami immár kötelező lesz.

Az osztrák belügyi hírszerző szolgálat arra figyelmeztetett, hogy a tüntetők megpróbálhatnak behatolni a kórházakba, miután az oltásellenes közösségi médiás csoportokban erre buzdították a tagokat – írta a Kronen Zeitung a belügyminisztériumra hivatkozva. A rendőrség fokozta a jelenlétet a kórházak körül Salzburgban és Felső-Ausztria tartományban.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass