171 beteg halt meg, 6518 új fertőzöttet találtak egy nap alatt

2021. november 23. – 08:59

Másolás

Vágólapra másolva
  • Új fertőzöttek száma: 6518 (a hétvégi napi átlaghoz képest -2551)
  • Új halálos áldozatok száma: 171 (a hétvégi napi átlaghoz képest +41)
  • Kórházban kezelt betegek száma: 6830 (a hétvégi napi átlaghoz képest +379)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 663 (a hétvégi napi átlaghoz képest +14)
  • Új mintavételek száma: 23 565 (a hétvégi napi átlaghoz képest -19 011)
  • Az első dózissal oltottak száma: 6 043 116 (a hétvégi napi átlaghoz képest +18 548)
  • A második dózissal is beoltottak száma: 5 801 593 (a hétvégi napi átlaghoz képest képest +7094)
  • A harmadik dózissal is beoltottak száma: 1 939 582 (a hétvégi napi átlaghoz képest +105 582)

közölte a hétfőn regisztrált adatokat a koronavírus terjedéséről tájékoztató kormányzati oldal. Egy évvel ezelőtt ezen a napon 7461-en voltak kórházban, 627-en szorultak gépi lélegeztetésre és 91-en haltak meg. Ekkor még nem indult el az oltás Magyarországon, de az este 8-tól hajnal 5-ig tartó kijárási korlátozás már életbe lépett. Ennél magasabb legutóbb április 30-án volt a lélegeztetőgépre szorulók és a halálos áldozatok száma.

A hétfői volt az első olyan nap a koronavírus-járvány negyedik hullámában, amikor az új fertőzöttek hétnapos átlaga meghaladta a harmadik hullám csúcsán jelentett számokat is, és ezzel a járvány kezdete óta a legmagasabbra kúszott fel. A halálozás alacsonyabb, mégis ez az aggasztóbb, hogy miért, azt ebben a cikkünkben jártuk körbe.

Hétfőn közel 131 ezer oltást adtak be, több mint 18,5 ezer eddig oltatlan ember jelent meg az oltópontokon az első oltásért, és 105 ezren a megerősítő harmadik oltást is felvették. Az oltási akcióhéten ötféle oltóanyaggal oltanak. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára hétfőn azt mondta, arra kérték a kórházakat, hogy ha szükséges, a hosszú várakozási időt elkerülendő, nyissanak új oltóhelyeket. A kormány november elején jelentette be, hogy oltási akcióhetet szervez november 22. és 28. között. A kórházak országszerte megemelt oltási kapacitással és időpontfoglalás nélkül is fogadják a pácienseket.

A vakcinákról Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn azt mondta, hogy Magyarország jelenleg sem a Szputnyik, sem a Sinopharm-oltóanyagok gyártóival nem áll tárgyalásban újabb szállításokról.

December 1-jétől szigorítják a belépés rendjét az iskolákba, a szülőket csak védettségi igazolvánnyal engedik be az épületekbe – derül ki Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének határozatából. Egy, a Telex birtokába került levélben az Oktatási Hivatal arról tájékoztatja az iskolaigazgatókat, hogy ha december elsejétől a gyerekeket iskolába kísérő vagy onnan hazakísérő szülőnek nem lesz védettségi igazolványa, akkor csak egy kijelölt pontig léphet be az iskola területére.

Életveszélyes, ha nem közlik a legfontosabb járványügyi adatokat, írja hosszú cikkében Ferenci Tamás biostatisztikus, az Óbudai Egyetem docense, aki részletesen felsorolja, milyen adatokat kellene közölnie a kormánynak vagy az illetékes állami szerveknek, és miért nagyon káros, hogy nem közlik ezeket, illetve nemzetközi példákat is mutat arra, hogy tőlünk nemcsak nyugatra, de keletre is számos helyen sokkal átláthatóbb és informatívabb az adatközlés.

Ausztria hétfőtől szigorította a beutazási szabályokat: csak az oltottak, a koronavírus-betegségen fél éven belül átesettek és az érvényes negatív PCR-teszttel rendelkezők utazhatnak be az országba. Az antigén- és antitesttesztek „a beutazás tekintetében érvényüket vesztik”, kivéve, ha a védettség igazolása egy oltás igazolásával és amellett az annak beadása előtt készült pozitív antitestteszt birtokában történik. Továbbra is be lehet utazni Ausztriába a mintavételtől számított 72 órán belüli PCR-tesztről szóló orvosi igazolás birtokában.

Néhány amerikai cégnél drágább egészségbiztosítást kell fizetnie annak a dolgozónak, aki nem oltatja be magát, van olyan cég, amelynél havi 200 dollárba kerül oltatlannak lenni, de olyan is, ahol ennek egy töredékét, 60 dollárt vonnak le az oltatlanok fizetéséből.

Közben a német egészségügyi miniszter erős kommunikációba kezdett, azt mondta, tél végére csak oltottak, gyógyultak és halottak lesznek, a holland kormányfő leidiótázta a vasárnapi lezárásellenes tüntetéseken randalírozókat.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!