Német egészségügyi miniszter: A tél végére csak oltottak, gyógyultak és halottak lesznek

2021. november 22. – 14:11

Német egészségügyi miniszter: A tél végére csak oltottak, gyógyultak és halottak lesznek
Felgyújtott motorbiciklit álltak körbe a lezárásellenes tüntetők szombat éjjel Rotterdamban – Fotó: via Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Leidiótázta a holland miniszterelnök a vasárnapi lezárásellenes tüntetéseken randalírozókat, a zavargásokat pedig „tiltakozásnak álcázott színtiszta erőszaknak” nevezte, írja az ORF. Mark Rutte szerint ugyan bármikor védelmébe venné a tüntetéshez való jogot, de soha nem fogadná el, hogy „idióták erőszakkal lépjenek fel” a biztonsági erőkkel szemben „azzal az ürüggyel, hogy ők elégedetlenek”.

Ahogy arról beszámoltunk, Hollandia mellett több nyugat-európai országban is tömegtüntetéseken tiltakoztak tízezrek a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések, mint például a lezárások vagy épp a kötelező oltás ellen. Péntek óta tüntetnek több holland nagyvárosban is, a demonstrációk alatt eddig több mint 140 randalírozót tartóztattak le. A vasárnapi tüntetéseken egyesek tűzijátékokat dobtak a rendőrökre, míg Hágában kövekkel dobálták meg a hatóságiakat. Rotterdam polgármestere „az erőszak orgiájának” nevezte a vasárnapi eseményeket.

Hollandiában egy hete zárták le részlegesen az országot: egyszerre csak négy személy találkozhat egymással egy lakásban, vissza kell állniuk az irodai dolgozóknak az otthoni munkavégzésre, és a nem létfontosságú cikkeket árusító boltoknak már este 6-kor be kell zárniuk. A kormány már azt is fontolgatja, hogy egyes helyekre csak a koronavírus ellen beoltott vagy a Covidból felépült személyeket engedjék be. Az intézkedések ellenére rekordokat döntenek a napi esetszámok az országban:

„A fertőzöttségi ráta azt mutatja, hogy a mostani intézkedéseknek alig van valami hatásuk”

közölte hétfőn a holland egészségügyi dolgozók szövetsége.

Oltott, gyógyult, halott

Ausztriában szintén tízezrek vonultak az utcára – ott elsősorban az általános oltási kötelezettség bevezetése ellen tiltakoztak. Hétfőtől viszont életbe lépett az ország tíznapos lezárása is, ami után a kormány azt reméli, karácsonyra már enyhülnek a járványügyi adatok.

Mind a kötelező oltás, mind a lezárás téma a szomszédos Németországban is, viszont egyelőre nem döntött a már csak ügyvezető szerepet vivő Merkel-kormány az ügyben. Persze továbbra is arra biztatnak mindenkit, hogy oltassa be magát, különösen Jens Spahn egészségügyi miniszter, aki hétfőn egy erős mondattal próbálta meggyőzni az oltásban kételkedőket:

„Valószínűleg ennek a télnek a végére Németországban mindenki – hogy kicsit cinikusan fogalmazzak – oltott, gyógyult vagy halott lesz. De tényleg ez a helyzet, mert a nagyon fertőző delta variánssal ez nagyon-nagyon valószínű”

– mondta délelőtti sajtótájékoztatóján a Frankfurter Allgemeine Zeitung beszámolója szerint. Várhatóan a hét végéig jóváhagyja az Európai Gyógyszerügynökség az 5–11 éves gyerekek beoltását is a Pfizer–BioNTech-vakcinával, a korcsoportot első körben 2,4 millió dózisnyi oltóanyaggal oltanák be Németországban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!