Néhány amerikai cégnél drágább egészségbiztosítást kell fizetnie annak a dolgozónak, aki nem oltatja be magát

2021. november 22. – 23:06

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-fertőzöttek számának emelkedésével a Delta Air Lines vezérigazgatója úgy döntött, a be nem oltott dolgozóknak november elejétől havi 200 dollárral (kb. 65 ezer forint) többe kerül az egészségbiztosítása, írja az NPR. Lépését később több másik amerikai cég is követte.

A döntés meghozatalakor a Deltánál már a dolgozók 75%-a oltott volt, de a cég azért hozta meg a döntését, mert minden alkalmazott, aki kórházba került a koronavírus miatt, 50 ezer dollárba került a vállalatnak. Ed Bastian, a cég vezérigazgatója hozzátette, nyáron csak olyan munkavállalóik kerültek kórházba a vírus miatt, akik nem vették fel az oltást.

„Ez a pluszköltség azért szükséges, hogy fedezni tudjuk azt a pénzügyi kockázatot, melyet a vakcina mellőzése a cég számára jelent”

– fogalmazott Bastian. A Delta Air Lines döntése csak az első fecske volt a járvány által megbénított pénzügyi nyárban, a Delta után számos amerikai vállalat, élelmiszerlánctól kezdve a pénzügyi vállalkozásokon át, hasonlóan lépett: egy felmérés szerint az amerikai vállalatok 1%-a vezette már be a kötelezően drágább biztosítást az oltatlanoknak, míg 13%-uk fontolgatja, hogy be fogja vezetni. A nagyvállalkozásoknál a szám valamivel nagyobb, itt 20%-uk gondolkodik azon, hogy drágább egészségbiztosítási díjat kér az oltatlanoktól.

A Mercyhealth nevű cég magasabb egészségbiztosítás helyett inkább pótlékot von le a be nem oltott kollégáktól (havi 60 eurót). A cég vezérigazgatója azt nyilatkozta, ez már csak azért is normális, mert „egy 16 éves kezdő sofőrnek is többet kell fizetnie egy autó biztosításáért, mint másnak”. Hozzátette, amióta bevezették az új rendszert, 70%-ról 91%-ra növekedett az oltási kedv a cégnél.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!