Több mint félmillió darab gyorstesztet kapnak a háziorvosok

2021. november 25. – 06:05

Másolás

Vágólapra másolva

576 ezer antigéngyorstesztet biztosít a kormány a háziorvosoknak és házi gyermekorvosoknak – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon szerdán közzétett tájékoztatásban.

A teszteket ezúttal is a kormányhivatalokon keresztül kapják meg a háziorvosok, a kiszállítás csütörtökön kezdődik és november végéig a tesztek megérkeznek a praxisokba. A háziorvosok és házi gyermekorvosok októberben 800 ezer gyorstesztet kaptak arra, hogy kiszűrjék a koronavírus-gyanús betegeket a nagyszámú szezonális légúti betegségek tüneteivel jelentkezők közül.

A koronavírus gyanúról továbbra is a háziorvos dönt. Továbbra is koronavírus-fertőzés gyanújára utaló tünet: a száraz köhögés, láz, nehézlégzés, hirtelen szaglásvesztés, vagy ízérzés zavara. Emellett a háziorvos szakmai tapasztalata alapján egyéb tünetet is gyanúsnak ítélhet.

Továbbá minden olyan esetben el kell végezni a tesztet, ha a tünetes beteg egészségügyi dolgozó, vagy szociális dolgozó, vagy szociális gondozott, vagy szoros kontaktja igazolt koronavírus-fertőzöttnek, vagy járóbeteg- vagy fekvőbeteg ellátásra szorul – olvasható a tájékoztató oldalon.

Koronavírus-gyanús beteg esetén a gyors diagnózis felállítása érdekében a háziorvos a beteg jelentkezésekor az antigén gyorstesztet a háziorvosi rendelőben végzi el, vagy dönthet úgy, hogy átirányítja a pácienst egy PCR mintavételi pontra, illetve ha a beteg állapota szükségessé teszi, akkor mentőt rendel otthoni mintavételezésre.

Itt írtunk arról, hogy a háziorvosok tesztelőpontokra is irányíthatnák a pácienseket, de ott sincs mindig időpont, és nehézkes az adminisztráció. Napokba is beletelik, míg a mentősök kiérnek tesztelni. Az Országos Mentőszolgálat szerint a mintavétel nem sürgősségi beavatkozás, 70 fix ponton is tesztelnek, és az időpontfoglaló rendszer mindenhol működik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!