Tízből hatan ellenzik a koronavírus elleni kötelező védőoltás bevezetését, látványosan nőtt a vírustagadók aránya

2021. november 25. – 14:15

Másolás

Vágólapra másolva

Tíz magyarból hat ellenzi a koronavírus elleni kötelező védőoltás bevezetését – idézi a Policy Solutions tanulmányát a 24.hu. A kormánypárti megkérdezettek körében 44 százalék volt azok aránya, akik beállnának a kötelező Covid-oltás mögé, 52 százalékuk viszont nem. A kutatás szerint az ellenzéki összefogásra szavazók 59 százaléka nem ért egyet az ötlettel, és mindössze 37 százaléknak tetszik – a legkisebb támogatottsága pedig a pártnélküliek körében van az oltási kötelezettségnek: 80 százalék ellenzi a felvetést.

Az elemzés szerint szerint a kötelező oltást még azok sem támogatják, akik be vannak oltva (náluk 51 százalékos elutasítottság), az oltatlanok körében pedig masszív az ellentábor (89 százalék). Az oltatlanok 47 százaléka azzal egyetért, hogy a munkáltató előírhassa a kötelező oltást, nagyjából ugyanennyien vannak azok is (48 százalék), akik ezt sem akarják. A beoltott válaszadóknak mindössze a 32 százaléka mondta azt, hogy fel akarja venni az emlékeztető harmadik oltást, 54 százalék nem tervezte ezt. A legnagyobb arányban a 30 év alattiak felelték azt, hogy nem kérnek újabb vakcinát (68 százalék).

Márciushoz képest minden, a Policy Solutions által vizsgált összeesküvés-elméletben többen hittek. A legtöbben azt az állítást fogadják el, hogy „a koronavírust szándékosan szabadította Kína a világra, hogy átvegye a világ vezető hatalmának szerepét”. Az ezzel azonosulók aránya fél év alatt 3 százalékponttal, 37 százalékra nőtt, és 52 százalék nem ért egyet ezzel az állítással. Karikó Katalin, az mRNS-alapú oltások kifejlesztésében kulcsszerepet játszó magyar kutató a Telexnek adott korábbi interjújában azt mondta, hogy hiába a sok vírustagadó, a vírus nagyon is létezik.

A napi járványügyi adatok alapján csütörtökön 185-en haltak meg a koronavírus okozta fertőzés következtében, 12 165 fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt, kórházban 6858-an vannak, és 680-an szorulnak lélegeztetőgépre.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!