Orbán arra kéri a szülőket, hogy ha tehetik, oltassák be az 5–11 éves gyerekeket

2021. november 26. – 08:40

Orbán arra kéri a szülőket, hogy ha tehetik, oltassák be az 5–11 éves gyerekeket
Orbán Viktor az MTVA óbudai székházában – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Pontról pontra, röviden összefoglaltuk Orbán Viktor szokásos pénteki rádiónyilatkozatát azoknak, akik lemaradtak róla.

Sikeres az oltási akcióhét?

Igen, ezért egy héttel meghosszabbítják. A legtöbben a harmadik oltást veszik fel, és ez döntő jelentőségű, életet menthet, mert „felspilázza, felerősíti” az első két vakcina hatását. Magyarországon 20-21 százalék a harmadik oltást felvevők aránya, Nyugat-Európában ennél jóval alacsonyabb. Orbán szerint nehéz kiismerni a magyarokat, az adóbevallásoknál látja, hogy mindent az utolsó pillanatra hagynak. De nem baj, mert bár tavaly kiskarácsonyunk volt, idén nagykarácsonyunk lehet a harmadik oltásnak köszönhetően.

A pénteken közölt adatok szerint a harmadik dózissal is beoltottak száma 2 269 551. Az előző naphoz képest 116 434-gyel nőtt ez a szám.

A környéken zárnak, mi gondolkodunk ezen?

A zárás csak lassítás, a harmadik oltás az életmentés, de a miniszterelnök semmit sem zár ki, „két lábbal állunk a valóság talaján”.

Egyre súlyosabb a helyzet Csehországban, éjféltől harmincnapos szükségállapotot rendelt el a kormány. Szlovákiában szerdán jelentették be, hogy két hétre bezárnak mindent éttermet és nem létszükségletű boltot.

Mikor olthatják az 5–11 éves gyerekeket?

December 20-án jön az első szállítmány az 5–11 éveseknél bevethető vakcinából. A kormány kétmillió vakcinát szerzett, az első szállítmány 130 ezer adagot jelent, utána folyamatosan érkezik a többi. Orbán arra kéri a szülőket, ha tehetik, oltassák be a gyerekeket. Szerinte nincs igazuk az oltáselleneseknek, komoly tudós közösségek dolgoztak, kísérleteztek az elmúlt két évben azon, hogy biztonsággal kijelenthessük, ennek meglesz a haszna, és senkinek nem fog kárt okozni.

Ebben a cikkben röviden összeszedtük, mit érdemes tudni a vakcináról, a gyerekek oltásáról, illetve hogy Magyarországon mikor és hogyan indulhat az oltásuk.

Mi újság van a határon, határokon?

„Három irányból ér minket támadás”, mondta a miniszterelnök. Olaszország (Spanyolország) felől, a belarusz–lengyel határ felől, és „a mi igazi fejfájásunk, a mi igazi bajunk” a balkáni útvonal felől. Idén több mint százezer migránst állítottunk meg a szerb határon, ez két-háromszoros növekedés az elmúlt évhez képest. „Elvileg be kellene zárnunk őket, de hová tesszük őket?” – tette fel a kérdést. Az unió nem fogadja el, hogy a kerítés másik oldalára visszavisszük őket, ez a vitánk lényege Brüsszellel. Szerinte ma nem békeidő van, háborús körülmények között nem ilyen szabályokat kell alkalmazni, „ostobaság, amit csinál Brüsszel, csak bajt hoznak a nyakunkra”. A baj nőni fog, mert Afganisztánt mindennap elhagyja 30-35 ezer ember, ők minden valószínűség szerint a balkáni útvonalat fogják választani.

Orbán szerint a 2015-ös menekültválságnál is nagyobb migrációs fenyegetésre kell felkészülnünk. Tényleg ez látszik? Ebben a cikkünkben vizsgáltuk meg alaposabban a helyzetet>>>

Mit akarnak a németek?

Orbán megnézte az új német kormány programját, és szerinte az van benne, hogy bevándorlóországnak nevezik magukat. Nem mint állapotot, hanem mint célt jelölik meg. Mi nem akarunk bevándorlóország lenni, ezt a két álláspontot nem lehet összeegyeztetni.

Orbán szerint nem lehet azzal a hozzáállással nekiállni, hogy a járvány végére az emberek oltottak, gyógyultak vagy halottak lesznek. Durva volt ez a német kormány részéről korábban elhangzott mondat, inkább azon kell dolgozni, hogy minél többen felvegyék az oltást.

Olaf Scholz várhatóan december 9-én átveszi a kancellári széket Angela Merkeltől. Róla itt írtunk részletesen>>>

A rezsiharc örök?

A rezsiharc örök. Ez így lesz 2022-ben is. 2013 óta látjuk, hogy a rendszer működik, ha ez rosszat tenne a családoknak, akkor beszélhetnénk róla. „Nem úgy van, hogy doktor Piac vagy miszter Piac bekopog hozzánk, ez nem a mennyből ránk ereszkedett szabályrendszer. Abból kell kiindulnunk, hogy szabadok vagyunk, nekünk kell szabályoznunk a piacot.” A miniszterelnök szerint ezt parasztvakításnak nevezni butaság.

„A világpiaci árakat nem lehet megállítani a határon, ezek ostoba dolgok, az ilyen adminisztratív intézkedések a kommunista pártállamban is csak ideig-óráig működtek” – mondta korábban Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

Lesz adócsökkentés?

Lesz. A parlament előtt van az adócsomag. 750 milliárd forintot hagynak a vállalkozásoknál, cserébe kétszázezer forint lesz a minimálbér. Ezzel párhuzamosan a babakötvény után járó állami támogatást is megduplázzák.

A babakötvény után járó támogatás jelenleg 42 500 forint. Részletek itt>>>

A miniszterelnöki rádiónyilatkozatot korábban itt közvetítettük élőben>>>

A miniszterelnök a kritikus kérdéseket itthon kerüli, viszont évek óta szinte minden pénteken bemegy a Kossuth rádióba, hogy interjút adjon az évi 120 milliárd forint közpénzből működő közmédia egyik vezető szerkesztőjének. Orbán Viktort harmadik kétharmados ciklusában szinte kizárólag Nagy Katalin kérdezi az állami csatornán, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett újságíró pedig nem rest kihasználni az alkalmakat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!