Döntöttek: fenntartja a kormány az iparűzési adó felezését, Budapest csődtől tart

2021. november 13. – 10:29

Másolás

Vágólapra másolva

750 milliárd forintnyi adócsökkentésről döntött a gazdasági kabinet – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter. Az újdonság, hogy erről a döntés is megszületett, de a konkrét adócsökkentési tervek régóta ismertek voltak. Az iparűzési adó elvonásának fenntartása hatalmas problémát jelent a nagyobb települések, így Budapest számára is, főleg az ellenzéki önkormányzatok kerülhetnek nagy bajba, akiket nem kárpótolt úgy a kormány, mint a fideszes kötődésűeket.

A munkát terhelő adók a következő mértékben csökkennek:

  • január elsejétől 2,5 százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke,
  • megszűnik a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás,
  • 10 százalékra csökken a kisvállalati adó kulcsa,

És meghosszabbítják a kis- és középvállalkozások kedvezményét is a helyi iparűzési adóban, így jövőre is maximum 1 százalék adót fognak fizetni. Ez némi segítséget jelent a kkv-knak, de hatalmas érvágás az önkormányzatoknak. Az iparűzési adó ugyanis sok önkormányzat legnagyobb bevétele, nélküle többüket fizetésképtelenség fenyegeti.

Karácsony Gergely szerint miközben a kormányzat még 2020-ban is növelni tudta a központi adóbevételeket, addig mégis közel négyszeresére, 10 milliárd forintról 36 milliárd forintra emelte a szolidaritási hozzájárulást, illetve 2020-ban elvonták és jövőre is el fogják vonni a kkv-k iparűzési adójának a felét, ami jelentősen rontja a főváros anyagi helyzetét.

Orbán Viktor tavaly decemberben jelentette be, hogy a kormány második gazdaságvédelmi akcióterve részeként az önkormányzatoktól elveszi a bevételük jelentős részét kitevő iparűzési adó bizonyos hányadát – a kis- és középvállalkozások, illetve az egyéni vállalkozók adójának a felét. Ez sok települést nehéz helyzetbe hozott, a döntés ellen hevesen tiltakoztak a főként ellenzéki vezetésű nagyobb városok. A kormány létrehozott egy bevételkiesést kompenzáló alapot, ebből azonban az önkormányzatok szelektíven részesültek: elvileg a rosszabb pénzügyi helyzetben lévők kaphattak belőle, de a mechanizmus kialakításában politikai szempontok is szerepet játszhattak. A főváros csődveszélyről beszélt, és kampányt indított, hogy a vállalkozások, ha tehetik, önkéntes alapon fizessék be az iparűzési adót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!