Itt vannak az új gazdaságvédelmi intézkedések

2020. december 19. – 13:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor szombat délután a Facebook-oldalán jelentette be az újabb gazdaságvédelmi akciótervet. „Nekünk minden élet és minden munkahely számít” – mondta, majd ismertette azt a 4 döntést, amelyet meghoztak a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéseként.

  1. A családok és a vállalkozások hitelvisszafizetési moratóriumát változatlan formában fél évvel, július 1-ig meghosszabbítják automatikusan. Csak annak kell intézkednie, annak kell felkeresnie a bankját, aki a moratórium ellenére is törleszteni akar.
  2. A járványügyi intézkedések miatt ideiglenes bezárásra kényszerült vállalkozásokat a kormány decemberben és januárban is a bérköltség kétharmadának elengedésével, átvállalásával támogatja. A járulékfizetés elengedését és a bértámogatást a vendéglátóhelyek, a szállodák, az idegenforgalom mellett kiterjesztik a szünetelni kényszerülő magántulajdonú buszos vállalkozásokra is.
  3. A kis-és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját(amiről itt írtunk részletesen) január elsejétől a felére csökkentik. A 25 ezer fő alatti települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét pedig majd egyenként tekintik át, ígérte Orbán.
  4. A gyereket nevelő és gyereket váró családokat 6 millió forintig kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási hitellel segítik. Ebből 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás, és automatikusan csökkenti a hitel összegét.

A szombati videóban a miniszterelnök arról is beszélt, hogy „a vírus támadásával szemben az orvosaink, az ápolóink és a kórházaink jól állják a sarat”, és „a kormány a védekezéshez szükséges minden eszközt biztosít a számukra”.

A bejelentés előtti órákban Orbán a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) vezetőségével tárgyalt a Karmelita kolostorban, ez része volt a gazdasági akcióterv új elemeinek előkészítését célzó konzultációsorozatnak. A megbeszélésen ott volt Szita Károly, az MJVSZ elnöke, Kaposvár polgármestere, Péterffy Attila társelnök, Pécs polgármestere, Szalay Ferenc ügyvezető alelnök, Szolnok polgármestere, Kósa Lajos tiszteletbeli elnök, valamint a kormány részéről Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-t.

A kormányfő programja elhúzódhatott, mert eredetileg szombat délelőttre helyezte kilátásba a bejelentést.

Az első gazdaságvédelmi akciótervet a járvány első hulláma idején, április elején jelentette be Orbán. Legfőbb célként azt tűzte ki, hogy annyi munkahelyet hozzanak létre, amennyit a válság tönkretesz. A munkahelyteremtés és -megőrzés mellett a kiemelt ágazatokat akarták támogatni és ha kellett, akkor újraindítani, a vállalatok finanszírozását megoldani, és bejelentették a 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítését.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!