November végére fizetésképtelen lehet a főváros

2021. február 18. – 13:58

Másolás

Vágólapra másolva

Budapest finanszírozásához 80 milliárd forintot kellene felhasználni idén a meglévő fővárosi pénzmaradványból. Mivel pont ekkora, azaz 80 milliárd forintos maradvány áll rendelkezésre, minden kiadás, ami ezen felüli, az finanszírozhatatlan, azaz november végére fizetésképtelenség állhat elő – jelentette be online sajtótájékoztatón Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes.

Ezért kérte a főváros a kormányt, hogy kompenzálja a járvány alatt bevezetett iparűzésiadó-kedvezmények miatti kiesést, valamint ezért indította el Budapest vezetése a kampányt, amiben arra kérik a vállalkozásokat, hogy aki teheti, fizesse be jószántából az iparűzési adót, ezzel támogatva a fővárost a válságban.

Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor decemberben jelentette be, hogy a kormány második gazdaságvédelmi akcióterve többek között abból állna, hogy az önkormányzatoktól elvennék a bevételük jelentős részét kitevő iparűzési adó bizonyos hányadát – a kis- és középvállalkozások, illetve az egyéni vállalkozók adójának a felét –, amit a koronavírus elleni védekezésre csoportosítanak át.

Kiss Ambrus a fővárosi közgyűlés ülésén – Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Kiss Ambrus a fővárosi közgyűlés ülésén – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A döntés ellen azonnal hevesen tiltakoztak a főként ellenzéki vezetésű nagyobb városok. Karácsony Gergely főpolgármester szerint az új városvezetésnek ugyanis közel négyszer annyi önkormányzati adót kell fizetnie, mint korábban Tarlósnak – és mindezt a pusztító válság idején.

Bár az Európai Bizottság (EB) február elején jóváhagyta a kis- és középvállalkozások által fizetendő helyi iparűzési adó csökkentését célzó magyar programot, az adómegvonás Budapestet nehéz helyzetbe hozta. Kiss Ambrus szerint ha az elvonásokkal a kormány tönkreteszi azt a városi közszolgáltatási szövetet – ilyen például a tömegközlekedés vagy az úthálózat karbantartása –, ami nélkül nincs kilábalás, akkor a csőd esetén neki kell vállalnia ezért a felelősséget is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!