Karácsony teljes kompenzációt vár a kormánytól az iparűzési adó elvonása miatt

2020. december 21. – 19:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony szerint 15-20 milliárd forint eshet ki a kormány által szombaton bejelentett intézkedés miatt a főváros kasszájából, így pedig veszélybe kerülhetnek a közszolgáltatások, azt viszont nem árulta el, hogy szükség esetén melyiket állítanák le, mert még bízik abban, hogy sikerült változást elérni a kormánynál.

A döntést ismét a magyar önkormányzatiság kivégzésének titulálta a főpolgármester, aki arról beszélt az RTL Klub Híradójának, hogy január közepén tartják majd az önkormányzati szövetségek találkozóját – amelyen a kormány képviselő is jelen lesznek majd –, ahol az ország legnagyobb önkormányzatait tömörítő szervezeti teljes kompenzációt kérnek majd az elvont iparűzési adó fejében, és nincs alku ebben a kérdésben.

Orbán Viktor szombaton jelentette be, hogy a kormány második gazdaságvédelmi akcióterve többek között abból állna, hogy az önkormányzatoktól elvennék a bevételük jelentős részét kitevő iparűzési adó bizonyos hányadát – a kis- és középvállalkozások, illetve az egyéni vállalkozók adójának a felét –, amit a koronavírus elleni védekezésre csoportosítanak át. A döntés ellen azonnal hevesen tiltakoztak a főként ellenzéki vezetésű nagyobb városok, amelyek kompenzációjáról egyenként döntene a kormány.

A főpolgármester kitért a vasárnap bejelentett ellenzéki összefogásra is, amit üdvözöl, azzal viszont még nem foglalkozott, hogy indulna-e esetlegesen az előválasztáson. „Egy politikus sosem mondja azt, hogy soha, én mindig azt mondtam, és most is azt gondolom, hogy nekem nincs ilyen ambícióm, sőt, tovább megyek, nekem a hátam közepére kívánkozik egy ilyen kihívás” – reagált a hírműsor kérdésére, mivel óriási terhet jelent majd az ország vezetése a jelen helyzet után az ellenzék sikere esetén.

Az interjúban az állatkert főigazgatói posztját megpályázó Szabó Rolandról is beszélt, aki ellen csalás gyanúja merült fel. Karácsony azt mondta, megvárják a vizsgálat végét az Állatkert érdekében, csak utána döntenek arról, Szabó maradhat-e az intézménynél.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!