Levélben kéri Karácsony a budapesti vállalkozásoktól a teljes iparűzési adó befizetését

2021. február 14. – 17:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Már január közepén beszélt arról Karácsony Gergely, hogy szerinte teljes körű és automatikus kompenzációt kellene adnia a kormánynak az iparűzési adó kiesése miatt az önkormányzatoknak. És mivel ennek a technikai részletei már körvonalazódnak a 25 ezer lakosúnál kisebb települések esetében, semmi ok nincs arra, hogy ez a gyakorlat ne valósuljon meg a nagyobb települések esetében is. Arról is beszélt már akkor, hogy az alapvető fővárosi közszolgáltatások minőségét nem szeretnék kockára tenni, ezért is követelik a teljes körű kompenzációt, addig is arra kérik a budapesti vállalkozásokat, hogy ha tehetik, fizessék be az iparűzési adó teljes összegét.

A főpolgármester vasárnapi Facebook-posztjában arról ír, hogy a következő napokban a városvezetés nevében levelet küldenek minden – nem a KATA szerint adózó – budapesti vállalkozásnak az Ügyfélkapun keresztül, amiben arra kérik őket, hogy ne éljenek a kormány által adott 50%-os kedvezmény lehetőségével.

Azért tesszük, mert a vállalkozásoknak február végéig kell nyilatkozniuk az iparűzési adó-kedvezményről, arról, akarják-e ezzel továbbra is az önkormányzatukat gyarapítani, vagy élnek a kormány kínálta lehetőséggel.

Azt kérjük most a budapesti vállalkozásoktól, hogy aki teheti, akit nem terhel komolyabban ez az adónem, akit nem sodort nagy bajba a gazdasági válság, akinek a vállalkozását nem veszélyezteti az iparűzési adó befizetése, az továbbra is támogassa ezzel a befizetéssel az önkormányzatokat

– írja Karácsony, és hozzáteszi: „mi ebből a bevételből Budapesten a minden fővárosi polgárnak járó közszolgáltatásokat finanszírozzuk, a közösségi közlekedést, az ivóvízellátást, a hulladékszállítás, a közvilágítást, a közutak karbantartását, és még sorolhatnám. Különösen nagy szüksége van erre a városnak, hiszen több tízmilliárdos kiesést okozott a járvány és a válság önmagában, erre pakolja még rá a kormány a maga sarcait.”

„Aki úgy dönt, hogy adja az adóját a Fővárosi Önkormányzatnak, az biztos lehet benne, hogy ebből a bevételből nem oligarchák gazdagodnak, nem presztízsberuházások készülnek, nem magánvagyonok gyarapodnak. Aki adja az adóját, az a saját otthona, a saját városa működtetéséhez és fejlesztéséhez járul hozzá”

– írja Karácsony.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!