Az Európai Bizottság jóváhagyta az iparűzési adók megvágását

2021. február 1. – 17:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság (EB) jóváhagyta a kis- és középvállalkozások által fizetendő helyi iparűzési adó csökkentését célzó magyar programot.

Az EB hétfői közleménye szerint az intézkedést a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes keretszabály alapján hagyták jóvá.

Az iparűzési adók csökkentése az Európai Bizottság szerint azért van összhangban az ideiglenes keretszabályban meghatározott feltételekkel, mert

  • a támogatás összege vállalkozásonként nem fogja meghaladni a mezőgazdasági termékek elsődleges termelésével foglalkozó vállalkozások esetében a 200 000 eurót, a halászati és akvakultúra-ágazatban tevékeny vállalkozások esetében a 240 000 eurót, az összes többi ágazatban működő vállalkozások esetében pedig az 1 600 000 eurót,
  • a program pedig 2021. december 31-én lezárul.

A kormány a második gazdaságvédelmi akcióterv keretében döntött az iparűzési adó részleges elengedéséről (a helyi iparűzési adó mértéke 1%-ra mérséklődik, az iparűzésiadó-előleg pedig 50%-kal csökken). A bejelentés szerint a nagyobb városokat egyedi mérlegelés alapján kompenzálják majd a kiesett adóért, emiatt az ellenzéki városok aggódtak, hogy az intézkedés politikai alapú szelekciónak lehet táptalaja.

2020. december 23-án elsötétült Budapest, így tiltakozott a főváros az iparűzési adó felezése ellen. Fotó: Huszti István/Telex
2020. december 23-án elsötétült Budapest, így tiltakozott a főváros az iparűzési adó felezése ellen. Fotó: Huszti István/Telex

Tavaly decemberben több ellenzéki vezetésű városban, így Budapesten is a díszkivilágítás lekapcsolásával tiltakozott az iparűzési adó megfelezése ellen.

A karácsonykor megjelent kormányhatározat alapján főként kormánypárti önkormányzatok kaptak milliárdokat.

Az iparűzési adó ugyan nem ideális adónem, de a települések számára jelenleg nagyon fontos bevételi forrás, a megfelelő mértékű kompenzáció esetleges elmaradása veszélyezteti az alapvető szolgáltatások nyújtását. Szakértői és önkormányzati becslések szerint a rendelet következtében átlagosan az iparűzési adóbevételek 20 százaléka eshet ki jövőre. Karácsony Gergely főpolgármester már korábban jelezte, hogy teljes kárpótlást vár, és ellenzéki városok tiltakozóakciót is szerveztek a döntés miatt.

A 25 ezer főnél kisebb települések két részletben kapják meg a 2021-ben kieső iparűzési adóbevételeknek megfelelő összegű támogatást a központi költségvetésből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!