Két részletben kapják meg a kieső iparűzési adóbevételek után járó támogatást a kisebb települések

2021. január 15. – 10:11

Másolás

Vágólapra másolva

Két részletben kapják meg a 25 ezer főnél kisebb települések a 2021-ben kieső iparűzési adóbevételeknek megfelelő összegű támogatást a központi költségvetésből ez áll a csütörtök este megjelent Magyar Közlönyben.

A pénzt legkésőbb júniusban és októberben fizetik ki „nettó finanszírozás keretében”. Aztán 2022-ben el kell vele számolni: ez alapján előfordulhat, hogy a támogatást kiegészítik, de az is lehet, hogy valamennyit vissza kell fizetni belőle.

A kormány a második gazdaságvédelmi akcióterv keretében döntött az iparűzési adó részleges elengedéséről. A bejelentés szerint a nagyobb városokat egyedi mérlegelés alapján kompenzálják majd a kiesett adóért, emiatt az ellenzéki városok aggódnak, hogy az intézkedés politikai alapú szelekciónak lehet táptalaja. Az iparűzési adó ugyan nem ideális adónem, de a települések számára jelenleg nagyon fontos bevételi forrás, a megfelelő mértékű kompenzáció esetleges elmaradása veszélyezteti az alapvető szolgáltatások nyújtását. Szakértői és önkormányzati becslések szerint a rendelet következtében átlagosan az iparűzési adóbevételek 20 százaléka eshet ki jövőre. Karácsony Gergely főpolgármester már jelezte, hogy teljes kárpótlást vár, és ellenzéki városok tiltakozóakciót is szerveztek a döntés miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!