Összefognak az ellenzéki városok a bevételeik elvonása ellen

2020. december 20. – 20:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közös akcióval tiltakoznak az ellenzéki városok polgármesterei az ellen, hogy megfelezzék a bevételeik legnagyobb részét kitevő iparűzési adó megfelezése ellen, írja az egy kivétellel ellenzéki városokat tömörítő Szabad Városok Szövetsége a Facebook-oldalán.

A bejegyzés szerint karácsony előtt egy nappal, december 23-án 19 órakor egy órára lekapcsolják a településeken a díszkivilágítást, és minden önkormányzatot erre buzdítanak, amely meg akarja védeni a polgáraiknak nyújtott közszolgáltatásait és saját cselekvőképességét. Egyúttal arra kérik a kormányt, hogy vonja vissza az iparűzési adó megfelezéséről szóló döntését.

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy a koronavírus elleni védekezés jegyében felére csökkentik a kis- és középvállalkozások, illetve az egyéni vállalkozók iparűzési adóját (amiről itt írtunk részletesen). Ezután a 5 ezer fő alatti települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét pedig majd egyenként tekintik át.

A felhívást a bejegyzés közzétételekor 24 település és 14 budapesti kerület polgármestere írta alá.

Korábban Karácsony Gergely főpolgármester érzékeltette látványosan, miért is nem jelent valós megoldást, sőt, okoz inkább még több problémát az iparűzési adó megfelezése. Egy cégvezető bejegyzését megosztva mutatta meg, hogy – egyes esetekben – az iparűzési adó a teljes adóteher 1,8%-át teszi ki, tehát csekély pluszt jelent csak a cégnek, miközben Budapest esetében a teljes 2019-es bevétel 54%-át tette ki az iparűzési adó, így tehát óriási is lehet az elvonás.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által szombaton bejelentett második gazdaságvédelmi akcióterv elemeit ebben a cikkünkben elemeztük részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!