Elsötétült Budapest, így tiltakozott a főváros az iparűzési adó felezése ellen

2020. december 23. – 19:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több ellenzéki vezetésű városban, így Budapesten is 19 órakor lekapcsolták a díszkivilágítást, hogy ezzel tiltakozzanak az iparűzési adó megfelezése ellen, amit a kormány gazdaságvédelmi intézkedésként vezetett be.

Orbán Viktor szombaton jelentette be, hogy a koronavírus elleni védekezés jegyében felére csökkentik a kis- és középvállalkozások, illetve az egyéni vállalkozók iparűzési adóját (amiről itt írtunk részletesen). A miniszterelnök azt is közölte, hogy az ötezer fősnél kisebb települések majd a kormánytól kapnak kompenzációt, az ennél nagyobb önkormányzatok pedig egyedi elbírálás alapján.

Ilyen volt Budapest centruma díszkivilágítással..Fotó: Huszti István/Telex
Ilyen volt Budapest centruma díszkivilágítással..Fotó: Huszti István/Telex

Az egy kivétellel ellenzéki vezetésű városokat tömörítő Szabad Városok Szövetsége (SZVSZ) nem sokkal később jelezte, hogy szerintünk az iparűzési adó megfelezésének nincs köze a gazdasági válság kezeléséhez. Azt írták felhívásukban, hogy az egyik bevételi forrásuk csökkenésével közszolgáltatások kerülnek veszélybe.

…és ilyen lett a lámpák leoltása utánFotó: Huszti István/Telex
…és ilyen lett a lámpák leoltása utánFotó: Huszti István/Telex

Az SZVSZ azt akarja, hogy a kormány vonja vissza az iparűzési adó megfelezéséről hozott döntését, mert így kivégzi az önkormányzatokat. A SZVSZ tagjai a díszkivilágítások lekapcsolásával akarják megvédeni a közszolgáltatások, és felhívni a figyelmet a döntésre.

A pillanatot videóban is meg lehet nézni:

Készítettünk egy ilyen lehetőséget is, most minden olvasó a keze alatt érezheti Budapest villanykapcsolóját, egy kattintással lehet felkapcsolni vagy lekapcsolni a főváros fényeit:

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!