Budapest nem kap az önkormányzatok bevételkiesését kompenzáló alapból

2021. május 6. – 18:37

frissítve

Budapest nem kap az önkormányzatok bevételkiesését kompenzáló alapból
Karácsony Gergely a 3-as metróvonal 2020 októberében felújított déli szakaszának átadásán Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Másolás

Vágólapra másolva

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón a gazdasági válságenyhítő intézkedések között sorolta fel azt a 23 milliárd forintos összegű támogatási keretet, mellyel a kormány összesen 27, „az átlagosnál rosszabb pénzügyi helyzetben lévő”, 25 ezer főnél népesebb város önkormányzatait kárpótolja a helyi iparűzési adó tavaly decemberi megfelezése miatti bevételkieséért. Azonban ahogy az a kormányrendeletből is kiderül,

a támogatásokból Budapest és az összes fővárosi kerület kimaradt.

Ezt a meghökkentő lépést a kormányrendelet azzal magyarázta, hogy

Budapest gazdasági teljesítménye az országos átlag kétszerese, fejlettsége az uniós átlag 151 százaléka. A főváros emellett jelentős pénzügyi tartalékokkal is rendelkezik: pénzeszköz- és állampapír-állománya meghaladja a 120 milliárd forintot.

A bejelentésre délután reagált Facebook-posztban Karácsony Gergely. Budapest főpolgármestere (aki nem mellesleg szinte biztos, hogy az ellenzéki előválasztáson megpályázza a miniszterelnök-jelöltséget) a kormány szemére vetette, hogy

Amikor tavaly decemberben a miniszterelnök egyetlen tollvonással kivégezte az önkormányzatiságot azzal, hogy elvette a települések legfontosabb saját bevételének, a helyi iparűzési adónak a felét, akkor még érdemi kompenzációról és érdemi egyeztetésekről volt szó. Egyik sem lett.

Ráadásul

  • a 27 önkormányzatnak kiosztott 23 milliárdos összeg még ahhoz képest is csekély, hogy „csak Budapestet a decemberi döntéssel több mint 31 milliárd forintos bevételtől fosztották meg”
  • ellenben „a fideszes nagyvárosokat rögtön megszórták több mint 15 milliárddal, valahogy ebből az ellenzéki vezetésű városoknak akkor sem jutott”
  • a csütörtöki döntésről is „előbb értesítették a helyi Fidesz-szervezeteket, mint a megválasztott ellenzéki polgármestereket” – utalva ezzel arra, hogy a Pécsnek szánt kompenzáció bejelentését a kormány átengedte a helyi választókerület fideszes képviselőjének, Hoppál Péternek.
  • mindeközben a központi elvonások is növekednek: 2020 első negyedévében a lakossági befizetések 689 milliárd forintot tettek ki, ez az elvonás 2021 első negyedévére 750 milliárd forint fölé nőtt.
  • a gazdaságvédelemre szánt pénzek mintegy háromnegyedét viszont „a kormány nem a gazdaság talpraállítására, nem szociális támogatásokra, hanem saját hatalmi céljaira és klienseinek gazdagodására költötte”.

Posztja végén Karácsony azt is felhánytorgatja, hogy „az Európai Uniótól a magyaroknak járó több mint 3000 milliárd forintról [ami valójában nem ”jár„, hanem az Európai Helyreállítási Alap hitelkerete] is lemondani készül a kormány, csak azért, hogy ne kelljen elszámolnia”, miközben 4000 milliárd forinttal „adósítja el a gyerekeinket” – a paksi bővítés révén – Oroszországnak és – a Budapest-Belgrád-vasútvonal, illetve a Fudan egyetem fővárosi campusa révén – Kínának.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!