A védettséggel nem rendelkezőknek augusztusig biztosan fennmaradnak a járványügyi korlátozások

2021. május 6. – 10:46

frissítve

A védettséggel nem rendelkezőknek augusztusig biztosan fennmaradnak a járványügyi korlátozások
Kormányinfó 2021. május 6-án.

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány szerdán újra a vírushelyzetről tárgyalt, és megállapították, hogy négy hét alatt közel kétmillió oltást adtak be, a harmadik hullámot pedig sikerült megtörni – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. A szabadság még nem teljes, de aki beoltatja magát, az visszakaphatja a megszokotthoz közeli életét – tette hozzá.

Arról egész Európában vita van, hogy lehet különbséget tenni oltott és nem oltott ember között, de a nemzeti konzultációban 65 százalék azt javasolta, hogy itthon legyen köztük különbség.

A járványügyi korlátozások a védettséggel nem rendelkezőknek augusztusig biztosan fennmarad

– jelentette be a miniszter. Így akiknek nincs védettségi igazolványa, az augusztusig biztosan nem mehet moziba, színházba, étterem belső tereibe, szállodákba vagy sporteseményekre. Ennek ellenére az oltás továbbra is önkéntes marad.

Ezen a héten kevés Moderna és Pfizer lesz elérhető, mert félre kell azokat tenni második dózisnak és a fiataloknak. Jövő héttől azonban hetente átlagosan 120-180 ezer Pfizer és Moderna érkezik, amiket első oltásként tudnak majd beadni. Ez eltér attól, amit Orbán múlt pénteken mondott, hogy a pénteki napon kívül még hetekig nem lehet Pfizerhez jutni.

Az oltásellenességnek két formája van Gulyás szerint: az egyik az oltóanyagok valamelyikével szemben kelt bizonytalanságot, „ebben a baloldal az élen jár”, a másikban pedig általánosan ellenzi valaki az oltásokat.

A kormány döntése értelmében nemcsak az nem kap karantént a határon átlépve, akinek védettségi igazolványa van, hanem a vele tartó kiskorú sem. Közben a kormány az országokkal továbbra is egyezkedik, hogy fogadják el az itthon beadott összes vakcinát.

23 milliárdot osztanak szét az önkormányzatok között

Gulyás a költségvetésről is beszélt: a 2022-esnek az a célja, hogy dinamikus gazdasági növekedést tudjanak biztosítani. Ha minden jól megy, már idén év végén visszakapaszkodik az ország a koronavírus elleni időkre. Magyarország takarékossága bevált, a koronavírus alatt is működésben tartották a gazdaságot, mondta Gulyás.

Az egészségügyben is sikerült új korszakot nyitni Gulyás szerint: megszüntették a hálapénzt és az orvosok bérét megemelték. A miniszter szerint ennek köszönhetően 760 milliárddal több forrás áll rendelkezésre a következő évben az egészségügyben.

Helyben 150 milliárd forintnyi forrás maradt a kis- és középvállalkozásoknál, állította Gulyás. Az önkormányzatoknál ez jelentett kiesést, de az államnál is, tette hozzá. A 25 ezernél nagyobb lakosú településekkel tárgyaltak is, maga Gulyás személyesen is találkozott a vezetőikkel, és a kormány majdnem 23 milliárd forint össztámogatásról döntött. Ennyit adnak az önkormányzatoknak szétosztva, és nem politikai döntések alapján, magyarázta.

Az Európai Unióból járó pénzek azért érkeznek az országba, mert megnyitottuk a piacokat a többi tagország elé, és nem könyöradományt, támogatást kapunk, mint azt az LMP állítja Gulyás szerint.

„A kormánynak nincs véleménye arról, hogy az ellenzéknek ki lesz a miniszterelnök-jelöltje” – válaszolta Gulyás arra a kérdésre, hogy mi a véleménye Dobrev Klára miniszterelnök-jelölti indulására. A miniszter szerint érdemben úgyis Gyurcsány irányít baloldalon, és ez Dobrev Kláránál a legegyértelműbb.

Soron kívül intézik a kormányhivatalok a védettségi igazolványokkal kapcsolatos ügyeket

Az elmúlt időben a Sinopharmmal kapcsolatban felmerült, hogy lehet, hogy kell harmadik, hatáserősítő oltás, ezért a magyar kormány is vizsgálatot indított az ügyben, de Gulyás elmondhatja, hogy a Semmelweis Egyetem vizsgálati eredménye is megmondta, hogy a kínai vakcinából nem kell harmadik dózis.

Nincs nagy különbség a vakcinák között, fogalmazott a miniszter, de újra hozzátette, hogy a Szputnyik magabiztosan a legjobb eredményt hozza.

Nem lát a kormány összefüggés a teraszok nyitása és aközött, hogy nő a koronavírus örökítőanyaga a szennyvízben Budapesten, de folyamatosan vizsgálják.

A spanyolnátha óta nem volt ilyen világjárvány, mint a mostani, mondta Gulyás.Tavalyi adatokat érdemes megnézni: Magyarország a többlethalálozásban az uniós középmezpőnyben van, ez igaz lesz az idei évre is, tette hozzá, majd Gulyás újra arról beszélt: Magyarország a koronavírusos áldozatok közé számol mindenkit, akinek szervezetében kimutatták a vírust, még akkor is, ha nem közvetlenül a vírus miatt halt meg.

A külföldi védettségi igazolványok elfogadásáról kérdezte a minisztert az RTL Klub. Gulyás azt mondta, még nincs egységes rendje a külföldi igazolások elfogadásának Európában, de Magyarország kétoldalú megállapodásokat köt más országokkal.

Egyelőre védettségi igazolványt annak adnak, akit Magyarországon oltottak, függetlenül attól, hogy magyar vagy nem magyar állampolgár, így azok a külföldiek is kapnak védettségit majd, aki mostantól regisztrál az oltásra. Arról viszont Gulyás nem beszélt, hogy mi van azokkal az itt élő külföldiekkel, akik az elmúlt hetekben kaptak oltást, de a védettségi igazolványt nem kapták meg.

Sok észrevétel érkezett amiatt, hogy nem kapják meg az emberek a védettségi igazolványokat. Elnézést és türelmet kért Gulyás emiatt, és arra kérte a kormányhivatalokat, hogy soron kívül intézzék a védettségi igazolványokkal kapcsolatos ügyeket.

A védettségi igazolványt az első oltás után állítják ki és postázzák, ez helyes döntés Gulyás szerint. De a kormány előtt van egy előterjesztés, miszerint a védettségi igazolvány érvényességét veszti annál, aki nem adatja be a második oltást.

Rendőrségi nyomozás zajlik az EESZT múlt pénteki terheléses támadása miatt. A miniszter megjegyezte, az elmúlt hónapokban gyakran voltak terheléses támadások kormányzati oldalakkal szemben, a rendőrség vizsgálja ezeket az eseteket.

Májusban döntenek a nyári táborokról

Reális Gulyás szerint, hogy 5 millió fölé eljut a beoltottak száma, de érzik, hogy utána nehezebb fog menni az oltás, mert az embereket rá kell venni arra, hogy beoltassák magukat.

A kormány készen áll arra, hogy kiemelt beruházás legyen a kínai Fudan Egyetem budapesti kampusza.

Gulyás megemlítette, hogy Gyurcsány miniszterelnökként még pártolta a kínai felsőoktatással való együttműködést, amikor Pekingben járt, de Obama is tartott előadást a Fudan Egyetemen. Lesz elég kollégiumi férőhely, és meg fog épülni a Diákváros – jelentette ki.

Pártpolitikai ideológia nem játszott szerepet a felsőoktatás átalakításában, ezért lehet kurátor szocialista szemléletű ember is Gulyás szerint. Így reagált arra, hogy Orbán pénteken azt mondta, nem akarja, hogy az egyetemek a nemzeti karakterüket elveszítsék, és globalista intézményekké váljanak, ezért olyan embereket kérnek majd fel az alapítványok élére kurátoroknak, akik „rendelkeznek nemzeti szemlélettel”, mert Orbán nem tud jó szívvel olyan embereket javasolni, akik internacionalista, globalista szemlélettel rendelkeznek.

A Galvani híd megépítését továbbra is támogatja a kormány. Gulyás szerint a főváros érdeke, hogy megépüljön a híd, és már többször is tárgyaltak a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában. A kormány készen áll arra, hogy egy száz milliárdnál forintnál nagyobb fejlesztést valósítson meg a fővárosban.

Több hajléktalan ember, több dugó és több szemét van a fővárosban Gulyás Gergely szerint Karácsony Gergely megválasztása óta Budapesten. Szerinte jobb volt köztisztaság helyzete Tarlós ideje alatt, és állítja, bárki tapasztalhatja, aki ma a fővárosban jár.

A határok lezárásával tavaly szinte megszűnt a migrációs nyomás – tért át a kormány egyik kedvenc témájára Gulyás. A járvány csökkenésével azonban a korábbiaknál is több illegális bevándorló érkezhet a határhoz. A miniszter azt ígéri, megvédik a magyar határt.

Májusban dönt a kormány a nyári gyermektáborokról.

AstraZeneca második oltás: Gulyás is többször hallotta, hogy Müller Cecília arról beszélt, ha valaki korábban kéri 12 hétnél a második dózist, az megkaphatja négy hét után is. Ott kell jelentkeznie mindenkinek, ahol az első oltást kapta, az oltópontokon emailben lehet ezt jelezni.

Azért kaphatnak később Pfizer-vakcinát a 19 évesek, mint a 18 évesek, mert a 18 éven felülieket bármilyen vakcinával lehet oltani, míg a 16-18 éves korosztályt csak Pfizerrel.

Nem lát olyan veszélyt Gulyás, hogy még ősszel is meg kellene hosszabbítani a válsághelyzetet, ami miatt veszélybe kerülne az ellenzéki előválasztás. Az előválasztás nem a mi ügyünk, adminisztratív eszközökkel befolyásolni, megakadályozni nem akarjuk – mondta a miniszter.

Technikai hiba miatt nem tudnak időpontot foglalni a Magyarországon élő külföldiek

Tesztelték a Fidesz-frakció tagjait, miután Becsó Zsolt országgyűlési képviselőről kiderült, hogy fertőzötten vett részt az Országgyűlés április 26-27-i ülésnapjain? Jelezte-e Becsó Zsolt a frakcióvezetőnek, hogy koronavírusra utaló tüneteket észlel magán? Mikor jelezte a frakciónak, hogy pozitív lett a tesztje? – kérdezte a Telex, mire Gulyás azt válaszolta: sok hazugság jelent meg az üggyel kapcsolatban, de a Fidesz-frakcióban mindenki felelősségteljes magatartást tanúsít. Becsó 27-én, a szavazás után vett részt a tesztelésen, rá egy-két napra ennek eredményét jelezte is a frakciótársainak. Így a szavazás alatt nem tudhatott arról, hogy koronavírusos.

A rendkívüli jogrendben nem lehet képviselő-testületi üléseket tartani, ez van a katasztrófavédelmi törvényben. A rendszerváltás óta nem kellett használni ezt a törvényt, felül fogják majd vizsgálni.

Több külföldi állampolgárságú olvasónk jelezte az elmúlt hetekben, hogy bár évek óta Magyarországon élnek, letepeledtek, itt dolgoznak, taj-számmal, lakcímkártyával rendelkeznek, az oltás után nem kaptak védettségi igazolványt. Ezzel pedig elvágták őket azoktól a lehetőségektől, amiket a négymillió beoltott után a védettségi igazolvánnyal rendelkező lakosok élvezhetnek (vendéglátóhelyek belterei, mozik, színházak, fürdők, sportesemények, könyvtárak stb.) Mi ennek az oka? A Magyarországon élő, dolgozó, taj-számmal rendelkező külföldi állampolgárok nem kaphatnak védettségi igazolványt az oltás után? Ha így van, miért nem kaphatnak? A rendszer nem tudja kezelni a nem magyar személyi igazolványokat? Ha így van, mit tesznek ennek kiküszöbölésére, és mikorra várható ennek a megoldása és az eddig elmaradt védettségi igazolványok kiküldése? – kérdezte a Telex. Gulyás szerint annyiban nem világos a kérdés, hogy a Magyarországon élő külföldiek mostantól regisztrálhatnak az oltásra, igaz, időpontot nem tudnak még foglalni egy technikai hiba miatt, ezen dolgoznak. Így eddig ez a probléma nem állhatott elő Gulyás szerint, hacsak nem jogellenesen kapott oltást.

Az állam évente egymilliárd forintot fordít az endometriózisos kezelésekre – mondta Szentkirályi Alexandra, és négy központ is működik az országban. A járvány miatt sok halasztható műtét későbbre tolódik, de a járvány után lehet majd pótolni ezeket műtéteket, egészségügyi és a kormány dolgozik rajta.

Korózs Lajos miatt nem járnak bizottsági ülésekre a kormánypárti képviselők

Abban az időszakban vagyunk, amikor az egészségügy kezd visszaállni a normális kerékvágásba, négymillió beoltott után visszajöttek az onkológiai- és a szűrővizsgálatok is, az egynapos sebészeti ellátások is, mondta Gulyás. Négy és félmillió oltottnál az elektív műtétekeket is újraindítják, ötmillió oltottnál pedig a rehabilitáció is újraindul, és a látogatási tilalmat is ekkor oldják fel.

A Magyar Turisztikai Ügynökség kiadott egy tájékoztató ajánlást, azt kérik a vendéglátóktól, hogy tartsák azt be. Ezt arra a felvetésre válaszolta Gulyás, hogy vendéglátóhelyek teraszain nem írják elő a védettségi igazolványt és a maszkviselést, és nem tartanak távolságot.

Korózs Lajos miatt maradtak távol a fideszes képviselők hétfőn két bizottsági ülésről. Gulyás szerint valamilyen politikai következménynek kell lennie, hogy Korózs a videós botrány után nem mondott le a Népjóléti Bizottság vezetéséről és a mandátumáról.

A vakok és gyengénlátók nem tudnak regisztrálni, nekik speciális rendszer kéne a regisztrációhoz, Gulyás erről nem tudott eddig, a kérést továbbította a Belügyminisztériumnak.

Lakodalmat nehéz biztonságosan tartani, most a kormány azt látja, biztonságosan csak ötmillió beoltott után lehet lakodalmakat tartani, ez május végén jöhet el, mondta Gulyás.

Kérdéseink

Ezeket a kérdéseket küldtük el szerdán a kormányinfóra:

  • Gulyás Gergely az Inforádiónak adott interjúban a múlt pénteki Pfizer-napról azt mondta: „lehetnek még ilyen lehetőségek”. Hogyan kívánja elkerülni a kormány azt a szintű káoszt, amit a pénteki nap okozott az egészségügyi dolgozók és az állampolgárok számára?
  • Megfelelőnek tartja Gulyás Gergely, ahogy pénteken a tömeges oltást bonyolították a kormányzati szervek? A hosszú sorbanállást és szervezetlenséget miért nem tudták megelőzni? Miért így történt?
  • Ellenzéki politikusok már felvetették, hogy a veszélyhelyzet meghosszabbítása miatt veszélybe kerülhet az előválasztás megszervezése. Elképzelhetőnek tartja most, hogy még ősszel is meghosszabbítják a veszélyhelyzetet?
  • Tesztelték a Fidesz-frakció tagjait, miután Becsó Zsolt országgyűlési képviselőről kiderült, hogy fertőzötten vett részt az Országgyűlés április 26-27-i ülésnapjain?
  • Jelezte-e Becsó Zsolt a frakcióvezetőnek, hogy koronavírusra utaló tüneteket észlel magán? Mikor jelezte a frakciónak, hogy pozitív lett a tesztje?
  • Mi indokolja, hogy továbbra se lehet képviselő-testületi és bizottsági üléseket tartani?
  • Mi az álláspontja a kormánynak a WHO állásfoglalásáról, mely szerint a Sinopharm időseknek kevéssé hatékony?
  • Tud a magyar kormány a Sinophram által okozott mellékhatásokról, szövődményekről? Ha igen, konkrétan melyekről?
  • Magyarországon hivatalosan nem jelentettek AstraZeneca utáni trombózist. Pedig, mint kiderült a sajtóból, kettő minimum volt. Miért nem kerültek be ezek az esetek semmilyen hivatalos/állami adatbázisba, tájékoztatásba?
  • Világos, hogy akkor nyitották meg a Pfizert, amikor kellett gyorsan 100 ezer oltott egy nap alatt ahhoz, hogy a nyitási intézkedések újabb szintjére léphessen Magyarország. Nem érzik úgy, hogy ez a választópolgárokkal történő játszadozás?
  • Van adata a kormányak arról, milyen arányban/hányan nem veszik fel a 2. oltást?
  • Mióta Müller Cecília múlt pénteken bejelentette, hogy kérhető a második adag AstraZeneca akár 4 hétre, több kórházi oltóponton automatikusan így adják a második időpontot, holott 4 hétre beadva alacsonyabb a végső hatásosság, mintha kivárják a 12 hetet. Volt ilyen központi utasítás, változott olyan irányba az oltási terv, hogy átállunk 4 hetes intervallumra az AstraZenecánál, vagy ezek egyéni akciók?
  • A következő hónapokban beérkező Pfizer-vakcinák hány százalékát teszik félre a gyerekek számára?
  • Mikor várható a kórházakban a látogatási tilalom feloldása? Ezt is a beoltottak számához kötik? Ha igen, hány beoltottnál módosítják? Itt szükség lesz a védettségi igazolványra?
  • Szerbiában 3000 dináros juttatást kap mindenki, aki beoltatja magát. A magyar kormány hogyan kívánja ösztönözni az oltás felvételére a lakosságot, hogy meglegyen a nyájimmunitás?
  • Több külföldi állampolgárságú olvasónk jelezte az elmúlt hetekben, hogy bár évek óta Magyarországon élnek, letepeledtek, itt dolgoznak, taj-számmal, lakcímkártyával rendelkeznek, az oltás után nem kaptak védettségi igazolványt. Ezzel pedig elvágták őket azoktól a lehetőségektől, amiket a négymillió beoltott után a védettségi igazolvánnyal rendelkező lakosok élvezhetnek (vendéglátóhelyek belterei, mozik, színházak, fürdők, sportesemények, könyvtárak stb.) Mi ennek az oka? A Magyarországon élő, dolgozó, taj-számmal rendelkező külföldi állampolgárok nem kaphatnak védettségi igazolványt az oltás után? Ha így van, miért nem kaphatnak? A rendszer nem tudja kezelni a nem magyar személyi igazolványokat? Ha így van, mit tesznek ennek kiküszöbölésére, és mikorra várható ennek a megoldása és az eddig elmaradt védettségi igazolványok kiküldése?
  • Az új egészségügyi törvény miatt a nőgyógyászok és az endormetriózis specialisták egy jó része a magánpraxist választotta, így a műtéti várólisták megint kivárhatatlanokká váltak. Magán úton egy ilyen műtét minimum félmillió forintnál kezdődik. Hogyan egyeztethető össze a kormány családbarát politikájával, hogy az új egészségügyi törvénynek köszönhetően ilyen lehetetlen helyzetbe hozza azokat a nőket, akiknek a gyermekvállalását ez a betegség gátolja? Kedden a Fidesz képviselők távolmaradása miatt határozatképtelenné vált az az ülést, ahol többek között erről is tárgyaltak volna. A Fidesznek nem fontos az endometriózisban szenvedő nők ügye? Ha fontos, akkor miért nem hajlandó érdemben tárgyalni a témáról?
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!