Megvan az uniós jóváhagyás, kezdődhet az 5–11 évesek oltása. De mikor?

Legfontosabb

2021. november 25. – 14:15

Megvan az uniós jóváhagyás, kezdődhet az 5–11 évesek oltása. De mikor?
Egy kislány megkapja az első adag koronavírus elleni védőoltását Jeruzsálemben 2021. november 23-án, miután megkezdődött az 5–11 éves korosztály oltása – Fotó: Abir Szultan / EPA / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Pfizer–BioNTech-vakcina jóváhagyását javasolja az 5–11 éves korosztály számára – írja csütörtöki közleményében az EMA. Röviden összeszedtük, mit érdemes tudni a vakcináról, a gyerekek oltásáról, illetve hogy Magyarországon mikor és hogyan indulhat az oltásuk.

Mit, mennyit, miért?

Az 5–11 évesek is két adagot kapnak háromhetes intervallummal, de fontos különbség, hogy ezek az adagok kisebbek, mint azok, amelyeket 12 évtől fölfelé mindenki másnak adnak: ennek a korosztálynak az eredeti dózis egyharmadát adják be, amely 30 mikrogramm helyett 10 mikrogramm oltóanyagot tartalmaz.

A klinikai vizsgálatok során a vakcina ebben a korosztályban is biztonságosnak és hatásosnak bizonyult: enyhe mellékhatások mellett 90,7 százalék fölötti hatásosságot mutatott a tünetes fertőzések megelőzésében. Súlyos betegség egyetlen tesztalanynál sem alakult ki.

Joggal merülhet fel a gyerekek oltásával kapcsolatban, hogy szükség van-e rá egyáltalán, tekintve, hogy bár a vakcinák is biztonságosak a számukra, őket a Covid–19 is kevésbé érinti, azaz kérdéses, hogy kedvező-e a haszon-kockázat arány. Erről, illetve arról, hogy miért érdemes oltani a gyerekeket, itt írtunk részletesebben, de a lényeg, hogy bár ritkábban, de a gyerekek is megbetegednek, pláne a sokkal gyorsabban terjedő delta variáns által hajtott negyedik hullámban. Sőt, az Egyesült Államokban például a koronavírus már a vezető halálokok között van a gyerekek körében.

Bár a felnőttkori halálozáshoz képest szerencsére így is valóban ritkán végzetes a Covid–19 a gyerekeknél, érdemes ezt kontextusba helyezni: jóval halálosabb a gyerekek körében, mint több olyan betegség, amely ellen hosszú évek óta kötelező oltást kapnak. Amerikai adatok szerint a rubeola vagy rózsahimlő például az oltások bevezetése előtt éves átlagban közel négyszer kevesebb halálesetet okozott, mint a Covid–19.

A szülők leggyakoribb kérdéseit a gyerekek oltásával kapcsolatban ebben a cikkben válaszoltuk meg, köztük olyanokkal, hogy mi a helyzet a mellékhatásokkal, különösen a főleg fiataloknál megfigyelt szívizomgyulladással.

Honnan lesz vakcina, és mikor?

A Pfizer az engedélyt már néhány hete megadó Egyesült Államokban külön kiszerelést csomagol és szállít le az 5–11 éveseknek, tehát nem a felnőtteknek és tinédzsereknek szánt ampullákból történik az oltásuk, hiába ugyanaz maga az oltóanyag, és hiába van ebből raktáron Magyarországon még mindig jócskán. A Telex kérdésére a Pfizer megerősítette, hogy az EU-ban is ez a helyzet, az 5–11 évesek oltása kifejezetten számukra csomagolt vakcinával történik majd.

Gyerek beoltására előkészített fecskendőt fog egy egészségügyi alkalmazott egy denveri kórházban 2021. november 3-án, amikor megkezdődött az Egyesült Államokban az 5 és 11 év közötti gyerekek koronavírus elleni beoltása – Fotó: David Zalubowski / AP / MTI
Gyerek beoltására előkészített fecskendőt fog egy egészségügyi alkalmazott egy denveri kórházban 2021. november 3-án, amikor megkezdődött az Egyesült Államokban az 5 és 11 év közötti gyerekek koronavírus elleni beoltása – Fotó: David Zalubowski / AP / MTI

Bár a kormány korábban azt közölte, hogy nem vesz több felnőttvakcinát az uniós beszerzés keretében, a gyerekeknek szánt vakcinát ezen az úton vásárolják meg. Ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is megerősítette a november 11-i kormányinfón a Telex kérdésére, ahogy azt is, hogy az EMA pozitív döntése után lényegében azonnal megkezdi az oltást Magyarország is:

„Abban a pillanatban [kezdjük], hogy ez a döntés megszületik, szervezési előkészületek kellenek, de ez nagyon rövid időt vesz igénybe.”

A 12–15 évesek esetében is volt némi átfutási idő, az EMA-engedély után két héttel, június 10-én nyílt meg a regisztráció lehetősége az érintetteknek.

Az uniós vakcinabeszerzéseket ismerő forrásunk szerint ezek a gyerekvakcinák először december végén lesznek elérhetőek a tagállamokban, azaz a gyakorlatban onnantól indulhat majd az 5–11 évesek oltása is.

Máshol már javában oltanak

Kínában már október végén megkezdődött a 3–11 évesek oltása két helyi gyártmánnyal, a Sinovac és a Magyarországon is használt Sinopharm vakcinájával, de mivel a Sinopharm-vakcinával nagyobb gyerekeket már korábban is oltottak, és azt a magyar gyakorlat egyelőre nem követte, várhatóan ezt sem fogja.

Az Egyesült Államokban a Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (CDC) igazgatója november 2-án adta meg az engedélyt az 5–11 évesek számára, és már azon a héten meg is kezdődött az országban ennek a korosztálynak az oltása. Mostanáig már több mint 3,3 millióan meg is kapták legalább az első oltásukat. Izraelben november 10-én engedélyezték a korosztály oltását, szintén a Pfizer–BioNTech-vakcinával.

Várhatóan a Moderna vakcinája is követni fogja hamarosan a Pfizer–BioNTechét, először az Egyesült Államokban, majd az EU-ban is, bár ez Magyarországot már nem fogja érinteni, mert már a 12–17 éveseket sem oltottuk ezzel a vakcinával, pedig július végén ez is megkapta az erre vonatkozó uniós engedélyt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!