A 12 év alatti gyerekeknél is jól teljesít a Moderna vakcinája

2021. október 25. – 15:41

Másolás

Vágólapra másolva

Erős immunválaszt váltott ki a 6 és 11 év közötti gyerekeknél a Moderna által fejlesztett koronavírus elleni vakcina – írja a Reuters a gyógyszergyártó hétfői közleményére hivatkozva.

Az amerikai gyógyszergyártó vállalat azt közölte, hogy a klinikai vizsgálataik eredményeit hamarosan benyújtják az amerikai és az európai szabályozó hatóságokhoz. A Moderna szerint az adataik azt mutatják, hogy a vakcinájuk két 50 mikrogrammos adagja vírusneutralizáló antitestválaszt váltott ki a gyerekek körében. Összehasonlításként: a felnőtteknek szánt Moderna-vakcinában 100 mikrogramm mRNS található.

A Moderna vizsgálatában 4 753 gyerek vett részt, a mellékhatások többsége enyhe vagy közepes súlyosságú volt – közölte a vállalat. A leggyakoribb mellékhatás a fáradtságérzet, a fejfájás, a láz és az injekció beadásának helyén jelentkező fájdalom volt.

A szintén mRNS-alapú vakcinát gyártó Pfizer és BioNTech szeptemberben jelentette be, hogy az 5–11 év közötti gyerekeknek szánt vakcinájuk is biztonságos, és ugyanolyan mértékű antitestválaszt vált ki, mint az idősebbeknek adott oltás. Október elején el is indították az engedélyezési eljárást az amerikai és az európai uniós hatóságnál. Az Egyesült Államokban az Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóságon (FDA), majd a Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központon (CDC) a sor, hogy átnézze az adatokat, és döntsön a vakcina engedélyezéséről ebben a korosztályban.

Az FDA tanácsadó testülte várhatóan kedden dönt arról, hogy engedélyezik-e a Pfizer–BioNTech-vakcina használatát az 5 és 11 közötti gyerekeknél. Ha minden jól megy, akkor november elején már meg is kezdődhet az oltóanyag használata a legfiatalabb korosztály körében, és várhatóan az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) sem fogja sokkal tovább húzni a dolgot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!