Hamarosan az ötéveseket is elkezdhetik majd oltani a Pfizer vakcinájával

2021. szeptember 20. – 13:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Régóta várt bejelentést tett hétfőn a Pfizer és a BioNTech, melyben azt írták, hogy a klinikai vizsgálatok alapján a vakcinájuk az 5 és 11 év közötti gyerekeknél is biztonságos, és kiemelkedő antitestválaszt vált ki a szervezetükben. Ezek az első ilyen eredmények ebben a korcsoportban, az adatokat pedig egyelőre még nem is tették közzé, de a közlemény szerint minél előbb szeretnék benyújtani őket a szabályozó szerveknek – írja a CNN.

A Pfizer közleménye szerint a gyerekek 21 napos eltéréssel kaptak két, 10 mikrogrammos dózist az oltóanyagból, amely a harmada annak, amit a 12 év felettieknek adnak be. A tesztekben részt vevők antitestválasza ugyanakkor hasonló volt ahhoz, amelyet korábban a 16–25 éves korosztályban tapasztaltak a nagyobb dózissal. Albert Bourla, a Pfizer elnöke elmondta, hogy alig várják, hogy kiterjeszthessék a vakcina által nyújtott védelmet erre a korcsoportra is, pláne mert egyre jobban terjed a delta variáns, amely a gyerekekre is komoly veszélyt jelenthet.

Bourla azt is hozzátette, hogy minél hamarabb, még a tél kezdete előtt be fogják adni az eredményeket az illetékes szabályozó szerveknek, így többek közt az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeletnek (FDA) és az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) is.

A klinikai vizsgálatokban vizsgált másik két korcsoport, a 2–5 év közötti, illetve a hat hónapostól kétévesig terjedő adatai még idén megérkezhetnek a bejelentés szerint. Dr. Scott Gottlieb, az FDA korábbi biztosa, a Pfizer igazgatótanácsának tagja elmondta, hogy az oltás akár már halloweenkor, vagyis október végén elkezdődhet az 5 és 11 év közötti korosztályban.

Az FDA pedig azt ígérte, hogy amint megkapják az adatokat, azonnal meg is kezdik az engedélyeztetési procedúrát. Ennek gyorsasága ugyanakkor azon is fog múlni, hogy milyen formában adja be a gyártó az adatokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!